facebooktwittermail

Nya djurskyddsregler klubbades

Det blev ingen ändring av det omdiskuterade förslaget om tidigare avvänjning av smågrisar.

Från den första december blir det möjligt, under särskilda villkor, att vänja av smågris innan 28 dagars ålder.
Från den första december blir det möjligt, under särskilda villkor, att vänja av smågris innan 28 dagars ålder. FOTO: ANN LINDÉN

De nya djurskyddsreglerna träder i kraft den första december i år och rör enbart lantbrukets djur. Dit räknas nöt, gris, får get, fjäderfä och kanin.

Diskussionen inför ett beslut om nya djurskyddsregler har främst handlat om avvänjning av smågrisar. Protesterna har varit många från bland annat experter och djurskyddsorganisationer och med JO-anmälningar och namninsamlingar. Men någon ändring i det ursprungliga förslaget har inte gjorts.

LÄS OCKSÅ: SLU-experter sågar Jordbruksverkets förslag

"Den svenska grisuppfödningen har under de senaste decennierna utvecklats påtagligt och vi ser nu att det finns goda skäl att även utveckla föreskrifterna", säger Ingrid Eilertz, chefsveterinär och chef för djurskydd och hälsa i ett uttalande.

Syftet med ändringen uppges vara för att förbättra lönsamheten och stärka den svenska livsmedelsproduktionen.

Vänja av tidigare

Med de nya föreskrifterna kan det bli möjligt att vänja av smågrisar redan vid 21 dagars ålder. Men grundregeln ska fortsatt vara 28 dagar. För att få avvänja tidigare ställs krav på extra omsorg och övervakningen av djurhälsoveterinär.

"De grisbönder som uppfyller kraven får möjlighet att avvänja grisarna omgångsvis, där minst 90 procent av smågrisarna är 26 dagar gamla eller äldre och ingen gris är yngre än 21 dagar", säger djurskyddshandläggaren Gunnar Palmqvist i ett pressmeddelande.

Ökad produktion av mat

Förändringarna görs för lantbrukets djur i linje med regeringens livsmedelsstrategi att öka den svenska livsmedelsproduktionen.

Förutom gris finns förändringar i regelverket för bland annat föräldradjur till slaktkyckling.

"Dessa djurskyddsregler ger goda förutsättningar för en ökad produktion av livsmedel utan att djurskyddet försämras eller den låga användningen antibiotika i svensk djurhållning riskeras", säger Ingrid Eilertz.

LÄS OCKSÅ: Försäljningen av antibiotika till djur minskar