Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 november 2017

  JO prövar inte anmälan mot Jordbruksverket

  JO tar inte upp anmälan mot Jordbruksverket. Det skriver Tidningen Djurskyddet.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Organisationen Djurskyddet Sverige gjorde en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, och bad JO pröva om Jordbruksverket missbrukat sitt uppdrag. Det i samband med förlaget om nya djurskyddsföreskrifter som bland annat skulle innebära möjligheter att avvänja smågrisar en vecka tidigare mot dagens bestämmelser.

  Åsa Hagelberg, generalsekreterare, har tidigare kommenterat djurskyddsorganisationens JO-anmälan i ATL. Då sa hon bland annat:

  – Förslagen vilar inte på vetenskaplig grund, remisstiden har varit för kort och man har inte tagit hänsyn till åsikterna från remissinstanserna.

  PREMIUM:

  Det riktades också kritik mot att djurskydds- och konsumentorganisationer inte hade fått medverka i samrådsprocessen kring förslaget till nya föreskrifter.

  JO har dock beslutat att anmälan inte föranleder någon åtgärd eller uttalande.

  – Det är beklämmande och allvarligt att JO inte tar upp de JO-anmälningar som riktats mot Jordbruksverket för hanteringen av förslag till nya djurskyddsföreskrifter för lantbrukets djur. säger Gunnela Ståhle, styrelseledamot i organisationen, till Djurskyddet.

  LÄS OCKSÅ: 60 000 namn mot tidig avvänjningLÄS MER: SLU-experter sågar Jordbruksverkets förslag

  Relaterade artiklar

  Till toppen