Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 oktober 2017

  60 000 namn mot tidig avvänjning

  Leif Denneberg, generaldirektör för Jordbruksverket, fick i dag ta emot 60 000 namnunderskrifter, som protesterar mot Jordbruksverkets förslag att smågrisar ska få avvänjas redan vid 21 dagars ålder. Namnen överlämnades av en delegation där bland annat Gunnela Ståhle och Bo Algers ingår.

   Avvänjning vid tre eller fyra veckors ålder? Det är frågan.
  Avvänjning vid tre eller fyra veckors ålder? Det är frågan. FOTO: Ann Lind n

  Jordbruksverkets hantering av de nya djurskyddsföreskrifterna har mött kritik från djurskydds- och konsumenthåll. Kritiken gäller både innebörden av förändringarna och sättet som verket hanterat förändringsprocessen.

  Djurskyddet Sverige, en av organisationerna som samlat in namn, har JO-anmält Jordbruksverket för att förändringarna inte vilar på vetenskaplig grund och för att gå emot en majoritet av remissinstanserna.

  Djurskyddet Sverige levererade 18 292 namnunderskrifter till generaldirektören. Kollegorna i Djurens Rätt bidrog med 41 227 namn.

  ”En nyckelfråga”

  Delegationen som överlämnade namnen bestod av Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, Linda Björklund, etolog hos Djurens rätt, Bo Algers, professor emeritus vid SLU och aktiv inom organisation Compassion in World Farming, samt Gunnela Ståhle, ordförande för Vi konsumenter och med många års arbete med djurvälfärdsfrågor inom lantbrukets organisationer bakom sig.

   Bo Algers, professor emeritus vid SLU
  Bo Algers, professor emeritus vid SLU FOTO: Vanja Sandgren

  – Avvänjningen av smågrisar är en nyckelfråga. Det går inte att hitta en forskare som inte anser att det är riskfyllt från hälso- och beteendesynpunkt att sänka avvänjningsåldern för smågrisar från fyra till tre veckor, säger Gunnela Ståhle.

  ”Tänk om”

  Hon vänder sig också emot Jordbruksverkets sätta att sköta sitt myndighetsuppdrag.

  – Vi vill ha klassisk svensk konsensus med samråd innan beslut. Tänk om, backa och ta en dialog med djurskydd och konsumenter.

   Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.
  Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige. FOTO: Djurskyddet Sverige

  Det kräver kritikerna:

  1. Att Jordbruksverket inte fattar beslut om att sänka tiden för hur länge griskultingarna ska få gå kvar hos sin mamma.

  2. Att Jordbruksverket inte fattar några beslut om förändringar i regler kring djurhållning innan det vetenskapliga rådet är på plats.

  3. Att landsbygdsministern förtydligar för myndigheten att en ökad produktion inte får ske genom en sänkning av djurskyddsnivån.

  LÄS OCKSÅ: Allt fler tjänar allt merPREMIUM: Biogasbygge blev succéLÄS OCKSÅ: De ger sina djur mest antibiotika i Europa

  Relaterade artiklar

  Till toppen