facebooktwittermail d

Nu skördas skånska ärter - men inte av Findus

Det skördas ärter i Skåne även detta år. Det är Foodhills som köpt två tröskor från Findus och nu skördar drygt 400 hektar ärter som levereras till Magnihill.

Bengt Persson, styrelseordförande för Foodhills AB.
Bengt Persson, styrelseordförande för Foodhills AB.

Foodhills AB, som registrerades så sent som i januari, är aktiva redan i årets skörd. Det är Foodhills som är kontraktspart för den grupp bönder i Sydsverige som kan odla ärter även i år.

Ärtskörden började i början på juli och starten har varit lovande:

– Vädret har varit bra för ärterna och vi har fått in fantastiskt fina ärter, säger Wiveca Almgren, vd för Magnihill och styrelseledamot i Foodhills.

Nästan hälften av den kontrakterade arealen är ekologiskt odlad och de ärterna blir först färdiga för tröskning.

Efterfrågan på ekologiska ärter är god och man har kontrakterat så mycket areal som varit möjlig. Totalt ska 1 000 ton ärter processas och frysas in hos Magnihill i Mörarp under årets ärtkampanj.

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges gladaste fält

Wiveca Almgren, vd för Magnihill och styrelseledamot i Foodhills.
Wiveca Almgren, vd för Magnihill och styrelseledamot i Foodhills.

Foodhills AB börjar alltså få saker och ting på plats. Arbetande styrelseordföranden Bengt Persson berättar att bolaget just nu har fyra fasta medarbetare och två säsongsanställda samt att ett kontor har etablerats i Ängelholm.

Ärterna är den enda grödan som Foodhills kontrakterat ännu, men mer är att vänta.

– Vi har ett antal utvecklingsprojekt i gång också men de kan jag inte berätta något om än.

Arkivbild. Bilden från förra årets ärtkampanj. Foodhills har även öpt två tröskor från Findus.
Arkivbild. Bilden från förra årets ärtkampanj. Foodhills har även öpt två tröskor från Findus.

Foodhills gick i april ut med att bolaget tillsammans med Bjuvs kommun var spekulant på att köpa Findus anläggning och markinnehav i Bjuv.

– Samtal pågår, men vi tittar också på andra alternativ, säger Bengt Persson.

LÄS OCKSÅ: Findus: Från hjälteprodukt till nedläggning

Bakgrund: Findus, Foodhills och ärterna

Findus anläggning i Bjuv stängdes 31 mars i år. Ärterna som Findus behöver för den svenska marknaden köps från och med i år från Toppfrys i Brålanda och odlas i Västsverige.

Bakom Foodhills AB finns bland annat fastighetsbolaget Backahill med nära koppling till Erik Paulsson, en av grundarna till Peab. Anders Nelson, vd för Backahill, sitter i styrelsen för Foodhills tillsammans med Bengt Persson och Wiveca Almgren.

Foodhills presenterade i april tillsammans med Bjuvs kommun sitt intresse för att ta över Findus mark och anläggning i Bjuv. Findusägaren Nomad Foods ville vid den tidpunkten inte värdera budet utan konstaterade att det fanns flera spekulanter på anläggningen.

LÄS OCKSÅ: Vivlar hotar rapsskörden