Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 31 mars 2017

  Findus: Från hjälteprodukt till nedläggning

  Ärterna var sommaren 2015 ett fundament i Findus-affären, "vår hjälteprodukt". Men det var då det, skriver Marcus Frennemark i en kommentar till att det är ett år sedan beskedet om Findus kom.

  FOTO: Fredrik Thunberg

  Under fredagen har det gått ett år sedan beskedet kom att Findus tänkte stänga anläggningen i Bjuv. Nu är det klart. I onsdags avslutades produktionen med en rejäl sats falafel. Eller om det möjligen var köttbullar. Vd Henrik Hjalmarsson vet inte detaljerna.

  Beskedet för ett år sedan var naturligtvis en chock för de anställda, men också för oss utomstående betraktare.

  Findus gröna ärter var en symbol för att svenskt jordbruk och svensk livsmedelsindustri kan nå framgång på exportmarknaden. 80 procent av ärtproduktionen såldes utomlands, mycket till Italien.

  Sommaren 2015 intervjuade jag Hjalmarsson. Ärterna var ett fundament i affären, ”vår hjälteprodukt”. Det var då det.

  Hösten 2015 tillträdde de nya ägarna Nomad Foods. Några månader senare hade de räknat ut att Bjuv låg fel. Transporterna till den västeuropeiska marknaden blev för dyra.

  Totalt mister 400 personer jobbet till följd av nedläggningen. 270 anställda jobbade kvar in i det sista.

  ”En sorgens dag”, tycker kommunalrådet Anders Månsson (s), men konstaterar i nästa andetag att det inte är någon katastrof för Bjuvs kommun.

  Hälften av de Findusanställda har pendlat in till jobbet och arbetsmarknaden i regionen är god, speciellt bland livsmedelsföretag.

  Månsson hoppas och tror att anläggningen som nu släcks ner kan börja tändas upp igen, kanske med en mångfald av livsmedelsföretag, i stället för ett stort dominerande. Nystartade Foodhills representerar framtidstron.

  Bakom bolaget finns bland annat uppstickaren Magnihill, som lär fyrdubbla sin ärtareal i år.

  Anläggningen i Bjuv är till salu. 106 000 kvadratmeter under tak, 210 hektar mark och en avancerad vattenreningsanläggning. Men inte så mycket innanmäte. Produktionsutrustning har plockats ner efterhand och flyttats till andra Nomad Foods-anläggningar.

  – Sannolikt finns här ingen hel produktionslinje kvar när vi flyttat ut, säger Henrik Hjalmarsson.

  Enar Magnusson ägnade mer än 40 år av sitt yrkesliv åt Findus. Under många år var han fabriks- och jordbrukschef. I dag är Enar pensionär och röjer sin granplantering.

  Magnusson tycker Nomad Foods har räknat fel. Ärtodlingen i Italien kommer på grund av klimatförändringarna att flyttas norrut.

  Transporterna från England, där en del av ärtodlingen till Italien ska ske, blir lika långa eller längre än från Bjuv. Färdigmaten, som huvudsakligen går till den svenska marknaden, ska göras i Tyskland.

  Transporterna blir längre. Ägarna tog nedläggningsbeslutet på lösa boliner.

  Kunderna på kontinenten blev besvikna när de fick besked om nedläggningen.

  ”Kunderna är kräsna och vi har utvecklat produkterna tillsammans med dem. Det är av kunderna man lär sig”, säger Enar Magnusson.

  Findus vd Henrik Hjalmarsson om sista skiftet i fabriken

  VIDEO: 50 år med och ett tekniksprång med FindusVIDEO: Nu skördas de sista ärterna

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen