Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 mars 2018

  Uppmanar att anmäla allt tidigare

  Fler nötproducenter behöver anmäla djur till slakt allt tidigare, tror Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

   Jan Forssell är uppfödare och driver Bjursås lantbruk utöver sin roll som ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.
  Bild 1/2 Jan Forssell är uppfödare och driver Bjursås lantbruk utöver sin roll som ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter. FOTO: fri publicering
   – Hela livsmedelsbranschen har suttit vid samma bord och velat ha mer produktion. Då får man inte fega ur nu när vi har mer produktion. Det känner jag mig ganska trygg med, säger Jan Forssell.
  Bild 2/2 – Hela livsmedelsbranschen har suttit vid samma bord och velat ha mer produktion. Då får man inte fega ur nu när vi har mer produktion. Det känner jag mig ganska trygg med, säger Jan Forssell. FOTO: fri publicering

  Efter flera år med bristande tillgång på svenskt nötkött är marknaden mer i balans. Det ställer nya krav på alla som föder upp nötkreatur. Det menar Jan Forssell, själv uppfödare och ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter. Han befarar att dagens situation med längre väntetider kan vara här för att stanna.

  – Det är en bekymmersam situation men det krävs bättre planering i produktionen och att man anmäler sina djur längre i förväg. Samtidigt behövs bättre signaler från slakten, säger han.

  ”Måste stå upp för svenskt kött nu”

  Avräkningspriserna på nötkött i EU är högst i Sverige och Italien, enligt nya siffror från Jordbruksverket. Antalet nötkreatur i Sverige växer, trots att antalet mjölkkor minskar. Konsekvensen blir att det även i fortsättningen kommer att bli ett stort inflöde av svenskt nötkött till slakterierna. Det ställer nya krav på handlingskraft i branschen.

  – Vi vet av historien att så fort det har blivit balans på marknaden har priserna gått ner. Så får det absolut inte bli nu. Då tappar folk snart intresset för att producera någonting.

  Vad är det som säger att det inte blir en sådan utveckling den här gången?

  – Slakterierna och handeln har ju också varit med och skapat våra handlingsplaner för att öka den svenska livsmedelsproduktionen. Där ska vi ju ha tillväxt och stabila priser för djuren. Då gäller det att stå upp för det nu, säger Jan Forssell.

  Säkrare tillgång på kött

  Trots höstens och vinterns läge med längre väntetider för att få skicka djur till slakt tycker Jan Forssell inte att man kan tala om ett generellt problem med slaktköer i Sverige. Långa väntetider till slakt betyder inte att slaktfärdiga djur står kvar ute på gårdarna. Det tyder snarare på att fler producenter har anmält djur till slakt tidigare. Det är positivt för hela livsmedelskejdan, anser Jan Forssell.

  – Nu vet handeln att de har djur. Går vi tillbaka ett år i tiden så visste ju inte slakterierna om det skulle finnas djur att slakta. Då var en sådan brist. Man slaktar nu det som man kan sälja och då blir det vi bönder som tyvärr får ha ett levande lager hemma på gården.

  Vad är viktigt att göra nu för att rusta sig för framtiden?

  – Vi kommer få större volymer framöver och då gäller det att vi hittar nya marknader. Vi behöver till exempel bli bättre på att sälja till svenska restauranger, som vi inte varit så bra på tidigare. Vi måste även hitta nya marknader utanför Sverige, säger Jan Forssell.

  LÄS MER: Allt längre kö till slakterietLÄS OCKSÅ: Köerna till slakt växerLÄS MER: Långa slaktköer för oanmält nöt

  Relaterade artiklar

  Till toppen