Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober 2017

  Köerna till slakt växer

  Fler månaders väntetid till slakt är inte ovanligt i dag. KLS Ugglarps har ökat kapaciteten vid två anläggningar för att hantera det ökade slaktrycket.

   – Det är ingen skillnad på vem som skickar till slakt, säger Martin Johansson, Bjursunda slakteri.
  – Det är ingen skillnad på vem som skickar till slakt, säger Martin Johansson, Bjursunda slakteri.

  Bristen på foder i spåren av en svag skörd gör att fler lantbrukare väljer att skicka djur till slakt som ett alternativ till ökade foderinköp. På många slakterier har trycket ökat påtagligt i höst.

  På lilla Bjursunda Slakteri i Valdemarsvik i Östergötland får den som bokar slakt i dag vänta till senare delen av januari eller i 3,5 månader. I normala falla brukar kötiden ligga på 4-5 veckor så här års, enligt vd Martin Johansson.

  – Vi hade torka och foderbrist i fjol också men vi hade ändå inte de enorma köer vi har i nu. Förklaringen är nog flera parametrar som sammanfaller som mycket djur i ladugårdarna, sommartorka och dåliga vallskördar på många håll, speciellt i de kustnära områdena, säger han.

  PREMIUM: Hon vill betala mer för mjölken

  Inget tydligt mönster

  Martin Johansson se inget direkt mönster i vem som slaktar.

  – Det är allt från större lantbruk med flera hundra djur till ägare med enstaka djur som helt enkelt inte vill stalla in, säger han.

  På marknadsdominanten HK Scans slakterier har väntetiden ökat från normala 4-6 veckor till 8-10 veckor för spontananmälningar.

  – 75 procent av de som lämnar djur till oss planeringsanmäler. Men vatten- och foderbristen i år gör att den andelen också ökat, säger Magnus Lindholm, operativ chef på HK Scan.

  Höjer kapaciteten

  KLS Ugglarps har sett till att höja kapaciteten på anläggningarna i Hörby och Kalmar för att möta det ökade trycket.

  – Vi har en hanterbar slaktkö. Den är ungefär 5-6 veckor i dag vilket är någon vecka längre än tidigare år, säger Jonas Tunestål, vd på KLS Ugglarps.

  LÄS OCKSÅ: Dollyn kan ordna transportenLÄS MER: Trögt för skörden i norr

  Relaterade artiklar

  Till toppen