Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 november 2017

  Principiellt viktigt att hästar är lantbruksdjur

  Att hästen räknas till lantbrukets djur är en dom av principiell betydelse som påverkar såväl för enskilda näringsidkare som för hästnäringen generellt. Det menar bland annat Hästnäringens nationella stiftelse.

   – Äntligen, nu kan hästen betraktas som lantbrukets djur hela vägen, i alla sammanhang, säger Aja Blomberg-Andersson, ordförande för Hästföretagarna.
  – Äntligen, nu kan hästen betraktas som lantbrukets djur hela vägen, i alla sammanhang, säger Aja Blomberg-Andersson, ordförande för Hästföretagarna. FOTO: Yvonne Karlsson

  När den välkände travtränaren Robert Bergh gick segrande ur striden om beteshagar och strandskyddsbestämmelser påverkar det naturligtvis hans rörelse i Hajom.

  LÄS MER: Topptränare vann strandskyddsstrid

  Men när mark- och miljööverdomstolen slog fast att hästen är att betrakta som ett djur inom jordbruk får utslaget också stor principiell betydelse och hur hästen ska betraktas framöver. Det säger bland annat Stefan Johanson vid Hästnäringens nationella stiftelse, HNS, som välkomnar domen dels för den enskilde näringsidkaren, dels för hästnäringen som helhet.

  – Utslaget är genombrott när det handlar om att räkna hästen till lantbrukets djur. Hästen har i vissa sammanhang annars hamnat mellan stolarna.

  LÄS OCKSÅ: LRF tänker driva topptränarens strandskyddsmål

  Han menar att utslaget får betydelse både i ett mindre perspektiv för den enskilde näringsidkaren, och i ett större perspektiv kan det handla om förändringar både inom stödformer och regelverk.

  – Idag gäller till exempel andra regler för den som vill bygga en hästanläggning på landsbygd än för rena lantbruksbyggnader där det i många fall inte behövs byggnadslov.

  Välkomnade utslaget

  För den fristående organisationen Hästföretagarna välkomnas också domstolens utslag.

  – Äntligen, nu kan hästen betraktas som lantbrukets djur hela vägen, i alla sammanhang, säger Aja Blomberg-Andersson, ordförande för Hästföretagarna.

  För Hästföretagarna har frågan om hur hästen ska betraktas varit viktig och funnits på agendan även om den i det här fallet har drivits av LRF Häst och LRF Konsult tillsammans med Robert Bergh.

  – Det är många hästföretagare som berörs, till exempel även de som bedriver naturturism eller tätortsnära verksamhet, säger Aja Blomberg-Andersson.

  LÄS OCKSÅ: Betesskador av rådjur ökar snabbtLÄS OCKSÅ: Avverkade skyddad allé – åltalasLÄS OCKSÅ: Första varghybriden kan vara skjutenLÄS OCKSÅ: Hästägare förbjuds utfodra med giftiga växter

  Relaterade artiklar

  Till toppen