Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 12 december 2016

  LRF tänker driva topptränarens strandskyddsmål

  Strandskyddslagen slår orättvist mot hästägare. Det anser LRF som nu har beslutat att bistå travtränaren Robert Bergh med juridisk hjälp, i det som man kallar ett viktigt principmål. För LRF handlar det om att hästarna ska ha samma möjligheter som korna att beta i strandremsan.

   Roberth Berghs hästhagar har blivit en viktig principfråga för LRF.
  Roberth Berghs hästhagar har blivit en viktig principfråga för LRF. FOTO: Ewa Säfwenberg

  Robert Berghs rasthagar har varit omskrivna. Plan- och byggnämnden i Marks kommun gav först klartecken till uppförandet. Men beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen, som fick stöd av länsstyrelsen. Utfallet blev att hästarna ansågs påverka växt- och djurlivet på ett sätt som strider mot strandskyddet.

  När beslutet senare överklagades till nästa instans slog mark- och miljödomstolen i princip fast att Robert Berghs travtränarverksamhet inte gick att betrakta som jordbruk i lagens mening.

  ”Principiellt viktigt”

  Domen blev inte bara ett bakslag för Robert Bergh personligen, utan också för LRF Häst som anser att ärendet är principiellt viktigt. Eftersom han är långt ifrån ensam har förbundet beslutat att bistå honom i överklagandeprocessen genom att driva frågan som ett principmål.

  – Det är en hästbonde vi pratar om och de borde ha samma möjligheter som vilka bönder som helst. Det har de inte i dag, eftersom hästen per definition inte klassas som lantbruksdjur, säger Lotta Folkesson, som är ordförande i LRF Häst.

  ”Gör samma jobb”

  Hästarna gör samma jobb som korna när det kommer till att hålla landskapen öppna och gynna den biologiska mångfalden, understryker Lotta Folkesson. Ändå hade utgången varit en helt annan om Robert Bergh i stället hade valt att hålla kor i hagen.

  – Jag tror inte ens att man har tänkt sig att hästen ska hamna mellan stolarna på det här sättet, fortsätter hon.

  Hon har svårt att bedöma hur goda chanser Robert Bergh har att vinna målet, men hoppas att man ska skapa ett prejudikat.

  – För mig finns det inget annat än att vi ska ta hem det här, men hur goda möjligheter vi har är något som framtiden får utvisa, säger Lotta Folkesson.

  LÄS MER: Hästhagar brott mot strandskydd

  LÄS MER: Kan tvingas riva hästhagar

  LÄS MER: Travkusk fick böter för spödrivning

  Relaterade artiklar

  Till toppen