Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 november 2017

  Betesskador av rådjur ökar snabbt

  De senaste tre åren har betesskadorna av rådjur mer än fördubblats i Svealand och Götaland. Det visar Skogsstyrelsens återväxtinventering.

   Rådjursbetningen av tallplantor ökar snabbt i södra Sverige.
  Rådjursbetningen av tallplantor ökar snabbt i södra Sverige. FOTO: Skogsstyrelsen

  För tre år sen låg betesskadorna av rådjur på 8 procent av tallplantorna i Götaland. Nu har det ökat till 18 procent. I Svealand är ökningen procentuellt sett ännu större, från 6 till 15 procent. Skogsstyrelsen har inget klart svar på orsaken, men troligen rör det sig om ökande rådjursstammar.

  – Vintrarna 2009/2010 och 2010/2011 var väldigt kalla och då gick rådjurstammen ned. Det är ju möjligt att den nu har ökat igen. Men det är en stor variation över landskapet, på sina håll är problemen stora, på andra håll mindre, säger Jonas Bergkvist, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

  Varma vintrar

  I Mellansverige har de tre senaste vintrarna varit varma och snöfattiga, vilket kan ha bidragit till en högre överlevnad bland rådjuren.

  Den ökade risken för betesskador på plantskog gör att Jonas Bergkvist uppmanar skogsägare att gå ut och inspektera sina planteringar.

   På tre år har betesskadorna av rådjur mer än fördubblats i Svealand och Götaland. I södra Norrland syns en svag ökning och i Norra Norrland ligger skadorna på en stabilt låg nivå.
  På tre år har betesskadorna av rådjur mer än fördubblats i Svealand och Götaland. I södra Norrland syns en svag ökning och i Norra Norrland ligger skadorna på en stabilt låg nivå. FOTO: Skogstyrelsen

  – Hittar man skador bör avskjutningen öka. Eventuell kan man också överväga att behandla plantorna med viltskyddsmedel. Det har en bra skyddseffekt, inte 100-procentig, men det sänker risken avsevärt, säger han.

  Hur vet man om en betesskada är gjord av rådjur eller älg?

  – En klassisk fråga. Det finns ingen absolut metod, då får man DNA-testa. Skadorna ser likadana ut men älgen äter grövre och rådjuren klenare. Bedömningen görs på en slutledning utifrån plantans storlek med mera.

   För en krona per planta kan de lämna dina tallar i fred.
  För en krona per planta kan de lämna dina tallar i fred. FOTO: Mostphotos

  Viltskyddsbehandling

  Behandling med viltskyddsmedel kostar drygt 1 krona per planta vid behandling med spruta i fält. Plantorna kan levereras viltskyddsbehandlade, men det är verkningslöst vid vårplantering eftersom plantorna snabbt skjuter skott som då är obehandlade. Vid höstplantering kan viltskyddsbehandling fungera bra över vintern.

  Källa: Carl-Johan Björklund, Svenska Skogsplantor

  LÄS MER: Här höjs ersättningen för betesskadorLÄS OCKSÅ: Jägareförbundet vilseleder om betesskadornaLÄS ÄVEN: Betesskador tvingar skogsägare att plantera granPREMIUM: Nedåtgående spiral för tallenLÄS OCKSÅ: Avverkade skyddad allé

  Relaterade artiklar

  Till toppen