Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 november 2017

  Misstänkt varghybrid skjuten

  En av hybridvalparna i Sörmland kan ha skjutits till döds, rapporterar lokala medier.

   SVA ska avgöra om det skjutna djuret är en varghybrid eller en varg. Varghybriden på bilden har förevigats av en viltkamera.
  SVA ska avgöra om det skjutna djuret är en varghybrid eller en varg. Varghybriden på bilden har förevigats av en viltkamera. FOTO: Länsstyrelsen

  Det som kan vara en varghybrid sköts i måndags kväll i det område som är avgränsat för skyddsjakten, skriver Katrineholms-kuriren.

  Enligt SVT Nyheter Sörmland är det skjutna djuret en normalfärgad hane. Men länsstyrelsen har inte själv kunnat artbestämma om djurkroppen är en varg eller en varghybrid. Det får Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) ta reda på.

  – Den är lämnad till SVA för analys och förväntar att få svar inom en vecka, skriver rovdjurshandläggaren Johan Varenius till SVT Nyheter Sörmland.

  Alla hybrider ska skjutas

  Det var i somras som det blev en vargföryngring i skogarna utanför Katrineholm. Valparna fångades på länsstyrelsens viltkamera, och med sin ovanligt mörka päls väcktes många funderingar.

  LÄS OCKSÅ: Jordbrukare får egen vädertjänst

   Kullen med hybridvalpar föddes i somras.
  Kullen med hybridvalpar föddes i somras. FOTO: Länsstyrelsen

  Genom dna-tester av spillning kunde länsstyrelsen tidigare i höst konstatera att valparna inte var vargar utan korsningar mellan hund och varg. Det är den första kända kullen i Sverige.

  Den 24 oktober beslutade länsstyrelsen i Sörmland om skyddsjakt för att skydda den svenska vargstammen.

  LÄS MER: Vargvalpar var hybrider Premium: Ont om svenska bolag på Ekomässa i Malmö

  Relaterade artiklar

  Till toppen