Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2017

  Omslagsbild starkt ifrågasatt

  LRF:s jämställdhetsakademis bildval har hamnat i fokus sedan akademin valde att illustrera sin nya rapport med en kvinnlig bakdel.

  Rapporten som går under namnet ”Jämställdhet ger tillväxt” visar hur Södra, Mellanskog, Växa Sverige, Norrskog och Norra Skogsägarna arbetar med jämställdhet i sina företag. Men i stället för att debattera jämställdhet har i stället rapportförfattarnas bildval hamnat i fokus.

  Reaktionerna lät inte vänta på sig när publikationen marknadsfördes på nätet.

  ”Hur tänkte ni med en kvinnlig bakdel”, undrar en kvinna och kommentaren följs snabbt upp av andra.

  ”Mycket dåligt omslag”, ”Fy vilket dåligt val av bild” och ”Vilket dåligt bildval! Gjort av en man eller?” är bara några av kommentarerna.

  ”Hur symboliserar bilden jämställdhet?”, undrar en annan.

  Glad för engagemang

  En annan kvinna frågar sig varför ingen från LRF vill svara. Kvinnan som ställde frågan fick inget personligt svar. Men Petra Pilawa, som arbetar med LRF:s jämställdhetsakademi, säger att hon var snabb med att bemöta kommentarerna så fort de började trilla in.

  Hur tänkte ni kring bildvalet?

  – Jag ska börja med att säga att jag tycker att det är väldigt bra att det finns ett engagemang i jämställdhetsfrågor i de gröna näringarna, kring vår rapport och hela Metoo-uppropet.

  – När det gäller bilden och den rapport som släpptes i torsdags kan bilder tolkas olika. Vårt syfte från jämställdhetsakademins sida är att sätta mobiltelefonen som verktyg i fokus. Digitala verktyg lyfts fram på olika sätt i rapporten, och mobiltelefonen är här placerad i en jeansbakficka vilket är vanligt. Jag har svårt att se att den är sexualiserad, men där kan jag konstatera att vi tolkar bilder olika, säger Petra Pilawa.

  Mobilt fokus

  Till ATL säger hon att tanken kring bildvalet inte har varit att fokus ska ligga på bakdelen utan på mobiltelefonen som digitalt verktyg, och hur man kan koppla nya digitala verktyg till jämställdhetsfrågan.

  I en annan kommentar läser vi ”Pinsamt dålig bild! Känns som den förstör precis hela rapporten och vad den står för.” Förstör bildvalet rapporten?

  – Det tycker inte jag. Jag tycker att det är synd om den gör det. Jag är helt övertygad om att de som kommenterat vill samma sak som jag och Jämställdhetsakademin, att nå ökad jämställdhet i det gröna näringslivet och därför hoppas jag att innehållet i rapporten också hamnar i fokus, säger Petra Pilawa.

  LÄS OCKSÅ: Så många har skrivit under skiljagnarnafrånvetetLÄS OCKSÅ: ”Det finns lantbrukare jag fasar för att besöka”LÄS OCKSÅ: ”Det får vara nog med sexism nu”LÄS OCKSÅ: ”Lite som att vädra ur en unken garderob”LÄS OCKSÅ: SLU pekas ut i skiljagnarnafrånvetet

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen