Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 november 2017

  ”Lite som att vädra ur en unken garderob”

  Företag och föreningar inom de gröna näringarna välkomnar uppropet #metoo och dess gröna uppföljare #skiljagnarnafrånvetet.

   Annika Franzén, HR-chef på Väderstad, Jesper Broberg, förbundsdirektör på Hushållningssällskapet, LRF:s ordförande Palle Borgström och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är alla positiva till uppropet #metoo och dess gröna uppföljare #skiljagnarnafrånvetet.
  Annika Franzén, HR-chef på Väderstad, Jesper Broberg, förbundsdirektör på Hushållningssällskapet, LRF:s ordförande Palle Borgström och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är alla positiva till uppropet #metoo och dess gröna uppföljare #skiljagnarnafrånvetet.

  På företagen finns redan jämställdhetsplaner och flera av de företrädare ATL talat med vittnar om nolltolerans.

  Därmed inte sagt att sexuella trakasserier och kränkningar inte förekommer.

  – Metoo-kampanjen är lite som att vädra ur en unken garderob och nu har man börjat prata om det här på arbetsplatserna, säger Jesper Broberg, förbundsdirektör på Hushållningssällskapet.

  Hushållningssällskapet har definierat riskområden för kränkningar – rådgivningssituationen men även den egna arbetsplatsen.

  – Vi har haft ett antal skarpa incidenter i förhållandet rådgivare–kund som lett till polisanmälningar under årens lopp. På Hushållningssällskapen runt om i landet vet jag att man lyft frågorna och jobbar med olika åtgärder, säger han.

  Rätt förskonade

  Hushållningssällskapet genomför årligen ett anonymt medarbetarindex där en av frågorna handlar om just kränkningar.

  – Det vi kunnat utläsa är att vi är rätt förskonande. Sedan kan man ju fundera på om toleransnivån var högre innan Metoo. Vi avslutar årets undersökning just nu och det ska bli intressant att se om det blivit någon förändring, säger Jesper Broberg.

  LÄS OCKSÅ: ”Önskar vi kunde säga det gröna näringslivet är förskonat”

  Även på Arla, Lantmännen och Väderstad finns nolltolerans mot kränkande beteenden. Alla tre företagen har upplevt situationer där de agerat.

  – Det är klart att det inträffar på ett företag med 800 medarbetare. Vi har haft ärenden där folk känt sig mobbade eller kränkta på annat sätt, men ingen incident kopplad till sexuella trakasserier de senaste åren. Samtidigt är vi inte så naiva att vi inte tror att det skulle kunna inträffa något sådant ärende, säger Annika Franzén, HR-chef på Väderstad.

  Förebyggande

  Väderstad utbildar chefer i arbetsmiljöfrågor inklusive diskrimineringslagen och satsar på att jobba förebyggande. Annika Franzén menar att Metoo-rörelsen lyfter angelägna frågor.

  – Nu ligger ämnet i luften och det är ett bra tillfälle att prata om det. Men det ändrar inte på vår policy. På Väderstad var det nolltolerans som gällde i går och det är nolltolerans som gäller i morgon, säger Annika Franzén.

  Hos LRF anser ordförande Palle Borgström att uppropet gör skillnad och det är bra att tystnadskulturen nu bryts.

  – För att göra det krävs att historierna når offentligheten, säger Palle Borgström.

  ”Vi alla är en del i detta”

  Han tror inte att lant- och skogsbruket är förskonade från oacceptabelt beteende och säger att det återstår mycket jobb för att komma till rätta med det.

  – Ingen har nog hela bilden men jag tror att vi alla är en del i detta. Det är hela skalan från dumma kommentarer till oönskade inviter och rena sexuella trakasserier, säger Palle Borgström.

  Han menar att även om LRF har ett jämställdhets- och värdegrundsarbete måste organisationen bli bättre på det, eftersom trakasserier förekommer.

  LÄS OCKSÅ: Nu finns Metoo även för kvinnor i gröna sektorn

  – Värdegrund handlar inte bara vad som står på ett papper utan i grunden om hur vi beter oss mot varandra. En del av ansvaret faller på mig som ledare och bärare av värdegrund och kultur. Och att jag klart och tydligt säger ifrån att det här inte är acceptabelt, säger Palle Borgström.

  Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht välkomnar uppropet mot kränkningar mot kvinnor i den gröna sektorn.

  – Jag hoppas att det här är startskottet för en förändring där alla – självklart även män och pojkar – tar sitt ansvar och höjer sina röster för att få stopp på detta. I Sverige ska ingen lämnas efter och ingen heller hållas tillbaka, oavsett kön, skriver landsbygdsministern i en kommentar till ATL.

  LÄS OCKSÅ: ”Gränsen går när närmandet är oönskat”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen