Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober 2017

  Lantbruket vill inte ses som miljöfarlig verksamhet

  Nu kraftsamlar Sveriges Mjölkbönder för att få bort definitionen att jordbruket klassas som ”miljöfarlig verksamhet” ur lagtexten. Tidpunkten för aktionen är vald med tanke på riksdagsvalet nästa år.

   Heltokigt att säga att livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som lantbruket betraktas som miljöfarlig verksamhet menar Stefan Gård, ordförande för Svensk Mjölk.
  Heltokigt att säga att livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som lantbruket betraktas som miljöfarlig verksamhet menar Stefan Gård, ordförande för Svensk Mjölk. FOTO: Lars Vernersson

  Lagtekniskt kopplas lantbruket samman lagmässigt med kemikalieindustri och raffinaderier och det anser branschen både vara missvisande och ologiskt. Nu, ett år innan valet, tar Sveriges Mjölkbönder upp frågan igen, och den har blivit särskilt aktuell med tanke på att politiker i alla läger ställt sig bakom intentionerna i Livsmedelsstrategin att öka svensk livsmedelsproduktion.

  – Den här frågan kommer att prägla vår agenda mot politiker och annat nu och framöver, säger Sveriges Mjölkbönders ordförande Stefan Gård.

  LÄS MER: Bönder vill inte vara miljöhot

  Den har funnits med sedan den gällande Miljöbalken kom till 1998. Formellt är det dock i en förordning kopplad till lagen där jordbruket inkluderas i gruppen miljöfarlig verksamhet, men det ger fel bild av jordbruk och livsmedelsproduktion, menar branschen.

  – Det blir ju heltokigt att de nu säger att livsmedelsproduktionen ska öka och samtidigt betrakta oss som miljöfarlig verksamhet. Det handlar inte om kronor och ören utan om politikers och myndigheters ställningstagande att klassa jordbruket som miljöfarlig verksamhet. Och det skulle inte kosta riksdag och regeringen en krona att ändra det, säger Sveriges Mjölkbönders ordförande Stefan Gård.

  Stefan Gård hade hoppats att få med sig LRF Mjölk bakom aktionen, men hittills har LRF Mjölk valt att inte gå med.

  – I sak stödjer vi absolut intentionerna, men vi vet för lite om upplägget i just den här aktionen för att kunna säga att vi är med, säger Fredrik von Unge, chef för LRF Mjölks enhet för mjölkpolitik.

  LÄS MER: Högsta mjölkpriset på tio år

  Men LRF jobbar långsiktigt med frågan, säger LRF:s juridiske expert Jan-Olof Sundby, och senast vid stämman i maj kom två motioner från Väst- och Östergötland i frågan.

  – En omöjlighet (att ändra definitionen) är det inte. För oss gäller det att påpeka detta vid rätt sammanhang när tillfälle dyker upp. Ett sådan skulle vara om man aviserade en översyn av Miljöbalkens nionde kapitel, men något sådant är inte aktuellt vad jag vet.

  FOTO: Ann Lind n

  Även Jan-Olof Sundby menar att frågan hade passat väl in i Livsmedelsstrategins arbete, men ströks ur uppdraget. Och definitionen är ingen abstraktion i lagen, den medför en vinklad syn på jordbruket och påverkar myndigheters och tjänstemäns yrkesutövning.

  LÄS MER: 100 nya miljoner till bönder i norr

  – Om man ändrade definitionen, vilket skulle ha ett värde i sig att inte kopplas samman med verksamheter som ammunitionsfabriker till exempel, så kan man tänka sig att åtagandena ändras om definitionen ändras.

  Driftsformen gör heller ingen skillnad. Den av regeringen prioriterade ekologiska produktionen ses i lagstiftningen som lika miljöfarlig som konventionellt lantbruk. Och inte heller begränsas definitionen till primärproduktionen. Mejerier och slakterier över en viss storlek har samma negativa stämpel på sig.

  – Det är det som gör att det är sådant här tryck i frågan. Hela branschen är enad bakom detta, säger Stefan Gård.

  LÄS OCKSÅ: Potatisodlare vann mångmiljonstrid – igenPREMIUM: Låt roboten göra jobbetPREMIUM: Så skyddar du klövarnaPREMIUM: Djurbönder riskerar pengasmäll efter nya vattenkrav

  Relaterade artiklar

  Till toppen