Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 september 2017

  Sveriges Mjölkbönder: Mjölkpriset måste stiga mer

  Den senaste Mjölkrapporten från LRF Mjölk visar på en ytterligare höjning av mjölkpriset. Men ökningen sker från låga nivåer.

  FOTO: Ann Lindén

  Mjölkpriserna ligger nära den högsta nivån på tio år, enligt Mjölkrapporten från LRF Mjölk.

  Enligt rapporten är kilopriset för konventionell mjölk är 3,60 kronor och 4,70 kronor för den ekologiska mjölken. Det innebär att betalningen till bonden nu är 38 respektive 17 procent högre än i september förra året.

  – Det har skett en välkommen förstärkning av mjölkföretagens ekonomi de senaste månaderna, säger Agneta Hjellström, expert branschekonomi på LRF Mjölk, enligt ett pressmeddelande. LRF:s siffror har tagits fram genom kalkyler för typgårdar.

  Men enligt Stefan Gård, ordförande för Sveriges Mjölkbönder behöver priset komma upp i minst 4:20 kronor eller 4:30 kronor över en treårsperiod för att det ska vara långsiktigt hållbart.

  – Det var EU:s beslut om ersättning för minskad produktion som ledde fram till höjningen, säger Stefan Gård

  Den framtidtro som finns i den svenska mjölkbranschen finns i hemmamarknaden enligt Stefan Gård. Han tycker att det är bra att mjölkpriset nu stiger, men varnar samtidigt för en kortsiktighet där orsakerna till den senaste mjölkkrisen glöms för snabbt.

  – Får vi inte ordning på de inför nästa gång det smäller kommer vi att förbli en låglönemarknad, säger Stefan Gård.

  LÄS MER: Dansk mjölkkonkurs ger storförlust för bankPREMIUM: Hon vill höja och stabilisera mjölkpris i norrLÄS MER: Arla dementerar uppköpsryktenLÄS OCKSÅ: Han hittade objudna gäster i mjölkrummetVIDEO: Kall vår slår mot potatisskörden – ger låg stärkelsehalt

  Relaterade artiklar

  Till toppen