Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 september 2017

  Hämtade mjölk utan överenskommelse

  De ville ha opastöriserad mjölk och tyckte att de kunde hämta den själva på en gård i närheten. För lantbrukaren har oinbjudna gäster orsakat prisavdrag på mjölken. En kulturkrock fick redas ut i mjölkrummet.

   Mjölkhämtarna hade dunkar med sig som de ville fylla med opastöriserad mjölk i en ladugård de inte hade behörighet att vistas i.
  Bild 1/3 Mjölkhämtarna hade dunkar med sig som de ville fylla med opastöriserad mjölk i en ladugård de inte hade behörighet att vistas i. FOTO: Bo Sjökvist
   Poliserna var några mil bort och kunde komma efter en halvtimme för att prata med de personer som stod i mjölkrummet.
  Bild 2/3 Poliserna var några mil bort och kunde komma efter en halvtimme för att prata med de personer som stod i mjölkrummet. FOTO: Bo Sjökvist
   Bo Sjökvist.
  Bild 3/3 Bo Sjökvist. FOTO: Privat

  Bo Sjökvist är mjölkbonde på Stensgårds lantbruk i närheten av Torsby i Värmland. Han har under en längre tid anat att obehöriga hämtar mjölk på gården.

  – Jag är ganska säker på att det pågått i över ett år. För ett år sedan fick jag ett bakterieprov som var skyhögt och jag har aldrig haft höga prov. Mjölkchauffören och jag tittade i tanken och tog ett uppföljningsprov. Vid de normala proverna har allt varit lågt igen. Vi hittade ingen naturlig förklaring. Avdraget kostade cirka 2 000 kronor. På försommaren upptäcktes mjölkrester i kranen på tanken. Bo var säker på att han spolat kranen ren kvällen före. Ibland har det legat mynt i mjölkrummet.

  Stora skillnader

  Bo och hans medarbetare har också sett att det har skilt onormalt mycket i mängd i leveranserna till Arla. När Bo upptäckte att det var obehöriga i mjölkrummet tror han att allt fick sin förklaring.

  – Jag gick dit och hörde en massa röster. Då var det tre personer därinne som tog mjölk.

  De som stod i mjölkrummet var av utländsk härkomst. Bo har haft kontakt med andra lantbrukare som även de upplevt att människor med en annan kulturell bakgrund vill köpa mjölk.

  – De vill ju göra sin egen yoghurt och ostar och det går ju inte med pastöriserad mjölk. Tidigare har Bo haft besök av personer som vill köpa mjölk av honom men han har nekat. Dels för att han inte vill göra det dels för att regler stoppar en försäljning i större mängder.

  Ville köpa mjölk

  En dialog kom i gång i mjölkrummet när Bo fick möjlighet att prata med en av de tre som kunde lite svenska.

  – Jag frågade vad de höll på med. Köpa mjölk, fick jag till svar. Bo ringde till polisen för att reda ut det hela. Under tiden förklarade han att han inte säljer mjölk annat än till Arla. Att gå till en mjölkgård för att hämta mjölk är normalt i hemlandet, förklarade en av personerna. Polisen redde ut det hela och de bad även mjölkhämtarna att sprida budskapet vidare, att det inte går att göra så här i Sverige.

  Hur kan man då skydda sig mot ovälkomna besök i ladugården och är det ett samhällsproblem? ATL ringde upp Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF.

  – Det är väl svårt att säga att det är ett samhällsproblem att man kommer och tar just mjölk. I så fall är det väl ett samhällsproblem att man har med sig en annan kultur som krockar med hur vårt samhälle fungerar. Det är ju såväl skattelagstiftning som livsmedelslagstiftning som säger att man inte kan gå in i någons mjölkrum och hämta mjölk, oavsett om man betalar för sig. Vi kan nog inte komma så långt som att LRF går till Migrationsverket och säger att vi ska ha speciell information att man inte får gå till bondgårdar, utan det måste ju vara generell information att man går in i butiker och där köper man det man behöver.

  – Lås dörren till mjölkrummet men då måste man ju låsa alla andra ladugårdsdörrar också för att man inte ska smita in bakvägen, då blir det ju ytterligare värre om man drar smittor genom stallet.

  Men om man vill ha öppna dörrar för den händelsen att det skulle uppstå en brand i ladugården?

  – Det skulle försena en räddningsinsats om man har låst naturligtvis. Det är väldigt många som har det som sitt argument och då är man ju väldigt sårbar i stället. Då är det kanske ett större problem med de här militanta aktivisterna som gör intrång, om vi pratar om alla våra medlemmar, än just den här företeelsen.

  Får man sälja opastöriserad mjölk?

  Opastöriserad mjölk får inte säljas i butik, utan bara säljas eller skänkas bort i liten skala på bondgårdar direkt till konsument. Från 1 september 2016 gäller nya regler som förtydligar förutsättningarna för försäljningen. Gårdar som vill sälja opastöriserad mjölk direkt till konsumenter måste registrera sig hos länsstyrelsen för att de ska kunna kontrollera mjölkproduktionen. Mängden mjölk som gården får sälja begränsas till högst 70 liter i veckan. Dessutom ska den som köper opastöriserad mjölk få skriftlig information om riskerna med opastöriserad mjölk och hur mjölken ska hanteras.

  Källa: Livsmedelsverket

  LÄS MER: Arla tvingas återkalla mjölkLÄS OCKSÅ: EU-länderna som har mest mjölkpulver per capitaPREMIUM: Mångfalden lyfter sättarlagetPREMIUM: Arga lantbrukare protesterar mot kolgruva

  Relaterade artiklar

  Till toppen