Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 september 2017

  Stabilt pris ska säkra mjölk i norr

  Norrmejeriers nya ordförande Ulla Bergström vill höja och stabilisera mjölkpriset för att fler ska våga satsa. Hon ser stora utmaningar men är optimistisk inför de norrländska mjölkböndernas framtid. Kronjuvelen Västerbottensost ska putsas ytterligare.

   Stabilitet. För att säkra tillgången på mjölk i framtiden krävs det att producenterna ska våga satsa. ”Vi behöver hålla ett så stabilt avräkningspris vi kan och förutsättningarna måste vara långsiktiga”, säger Norrmejeriers nya ordförande Ulla Bergström.
  Stabilitet. För att säkra tillgången på mjölk i framtiden krävs det att producenterna ska våga satsa. ”Vi behöver hålla ett så stabilt avräkningspris vi kan och förutsättningarna måste vara långsiktiga”, säger Norrmejeriers nya ordförande Ulla Bergström. FOTO: Hans Dahlgren

  Invid vid fjärden där Piteälven möter Bottenviken och inlandets skogsmarker precis övergått till öppna landskap tar man höger vid den obemannade macken i Svensbyn. Längs den några kilometer långa vägen ut ur byn passeras skogsinramade fält där den sista vallskörden bärgas.

  Ulla och Anders Bergströms gård är en av tre mjölkgårdar som fortfarande finns kvar i trakten. De tog över familjejordbruket 1995 som tredje generationen bönder på hennes sida.

  LÄS MER: Arla förnekar uppköpsrykten

  – Ingen av oss hade lantbruksutbildning. Jag valde sjukvården i stället och min man är egentligen snickare, säger hon.

   Ulla Bergström.
  Ulla Bergström. FOTO: Hans Dahlgren

  Själv hade hon mycket med sig från uppväxten på gården. Maken skickades på kurs. Sedan satsade de på att bygga ut och modernisera. I dag finns 74 mjölkkor, en mjölkningsrobot och en anställd på gården. Vintertid kör Anders Bergström en del snöröjning.

  Tio år i styrelsen

  Ulla Bergström har suttit tio år i Norrmejeriers styrelse och på stämman i maj valdes hon till ny ordförande efter Henrik Wahlberg. Föreningens medlemmar började snabbt höra av sig.

  – Det handlar mycket om avräkningspris. Arlas priser ju har stuckit iväg ganska skarpt.

   Tredje generationen. Förutom Anders Bergström (mitten) och Ulla Bergström jobbar på familjegården även Jonas Ståhl (t.v.) med de 74 mjölkkorna.
  Tredje generationen. Förutom Anders Bergström (mitten) och Ulla Bergström jobbar på familjegården även Jonas Ståhl (t.v.) med de 74 mjölkkorna. FOTO: Hans Dahlgren

  Vid årsskiftet höjde Norrmejerier baspriset med 30 öre, i augusti med 10 öre och nu i september med 20 öre.

  – Vår målsättning i föreningen har länge varit att ligga 15 öre över medel i Sverige under en treårsperiod. Det kommer vi inte att lyckas med i år eftersom Arla haft ett högre avräkningspris. Men vår målsättning är att få upp priset ytterligare.

  Hur långt är det kvar?

  – Ja det är en bit kvar. Smörpriserna har ju stuckit i väg på världsmarknaden. Så jag är optimistisk. Tack vare en stark hemmamarknad är vi mindre känsliga för svängningar på världsmarknaden. Det är positivt vid nedgång men i stället tar det lite längre tid att komma upp i nivå.

   Förutsättningar. Ulla Bergström menar att avräkningspriset naturligtvis är viktigt, men att mjölkbonden som företagare måste se om sitt hus.”Man kan alltid bli bättre”, säger hon.
  Förutsättningar. Ulla Bergström menar att avräkningspriset naturligtvis är viktigt, men att mjölkbonden som företagare måste se om sitt hus.”Man kan alltid bli bättre”, säger hon. FOTO: Hans Dahlgren

  Jämtländska producenter kom med

  Vid nyår 2016 utvidgade Norrmejerier sitt område när 21 jämtländska producenter lämnade Arla och gick med i föreningen. Efter det har ytterligare några tillkommit och nu är man uppe i drygt 390 ägare och leverantörer.

  LÄS OCKSÅ: Mjölkkonkurs ger storförlust för Jyske Bank

  – Även om vi haft lägre avräkningspris än Arla så har det kommit till ett par bönder. Då handlar det inte om avräkningspris utan om att man känner att det känns rätt. Man uppskattar att komma närmare besluten, ser sina produkter i affären och vet att mjölken kommer från norrländska gårdar.

   Ulla Bergström hemma på gården i Svensbyn.
  Ulla Bergström hemma på gården i Svensbyn. FOTO: Hans Dahlgren

  Mjölkproduktionen är i Norrbotten och Västerbotten till stor del koncentrerad till kustområdena, kommer det att finnas kvar mjölkbönder i inlandet?

  – Jag hoppas det. Norrmejerier väger in sju procent av Sveriges mjölk på halva landets yta, så vi har insett för länge sedan att vi nog aldrig kan bli mest kostnadseffektiva när det gäller volym på varje gård. Just därför har vi också skapat mervärden och jobbat upp ett stöd hos konsumenterna, att vi verkar för att hela området ska leva. Det ligger i vårt varumärke.

  Och bönderna vid kusten vill vara med och betala det?

  – Ja, vi har i dag ett ersättningssystem som är lika oberoende av gårdens storlek. Men vi gör återkommande anpassningar till marknaden.

  FOTO: Hasse Dahlgren

  Att ha en produkt som Västerbottensost i sin portfölj är en stor fördel och föreningen har satsat stort på sitt mejeri i Burträsk där den tillverkas.

  – Nu är vi på väg att öka mot 4000 ton per år. 6000 ton har vi tänkt så småningom, men vi kan inte lägga undan så mycket mjölk på en gång. Det kostar att växa också.

  Är det en bra affär?

  – Det är en bra affär. Man måste bara förstå att det är en annan affär. Det är en produkt som ska lagras i 15 månader så det tar ju tid innan pengarna kommer in. Samtidigt är det en produkt som är mindre priskänslig. Vi äger den och bestämmer hur mycket som ska produceras.

  LÄS OCKSÅ: Mjölkbönder högvilt för handlareLÄS OCKSÅ: Amerikaner gästade svensk mjölkgård

  Ulla Bergström om:

  Största utmaningen

  – Att det ska finnas entreprenörer i framtiden som vill jobba med mjölk.

  Hur avräkningspriset sätts

  – Vilka affärer vi lyckas göra. Pengar som man inte har kan man inte betala ut.

  Föreningens vinstkrav

  – Målet är två procent av omsättningen.

  EMV

  – Vi har försökt att hålla det ifrån oss så gott det går, framförallt på färska produkter, just utifrån det koncept vi har att försöka skapa mervärden. Men vi gör ost åt ICA.

  Den nya leveransplikten

  – Tidigare kunde man ju ganska snabbt börja leverera till någon annan. Med de nya reglerna måste man säga till tre månader i förväg om man vill undanta en del, och det är väl ganska skäligt.

  De nya gränserna för kompensationsstödet

  – Det blev inte bra. Vissa bönder förlorade fler hundra tusen inom loppet av tre månader. Det blir tufft att klara sådana svängningar. Samtidigt är regeringens höjningen av Norrlandsstödet 2018 en positiv nyhet.

  Ekologiskt

  – Vi har haft en tillväxt så nu har vi bra med ekoproducenter. Efterfrågan på ekoprodukter har stagnerat lite så vi sänkte ekotilläget 10 öre i augusti, men höjde ju samtidigt baspriset.

  FAKTA Ulla Bergström

  Ålder: 49 år

  Familj: make, tre barn (18, 22 och 24 år)

  Föreningsengagemang: tio år i Norrmejeriers styrelse, LRF Mjölk, och tidigare Växa Sverige.

  Växtodling: vall och foderkorn på 150 hektar. Torkar kornet själv. Plansilo för ensilage.

  Djur: 74 mjölkkor plus rekryteringsdjur. Tjurkalvarna säljs.

  Skogsbruk: cirka 180 hektar produktiv skog.

  Relaterade artiklar

  Till toppen