Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 september 2017

  Regeringen höjer Norrlandsstödet med 100 miljoner

  Regeringen höjer Norrlandsstödet med 100 miljoner kronor per år. I dag är stödet 318 miljoner kronor årligen och pengarna går främst till norrländska mjölkproducenter.

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger att en höjning av Norrlandsstödet är nödvändig för att jämna ut skillnaderna för norrländska lantbrukare.
  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger att en höjning av Norrlandsstödet är nödvändig för att jämna ut skillnaderna för norrländska lantbrukare. FOTO: Ann Lindén

  Regeringen har tidigare avsatt 318 miljoner årligen i det så kallade Norrlandsstödet för att kompensera norrländska lantbrukare för att de har sämre produktionsförutsättningar än i södra Sverige. Men pengarna har inte riktigt räckt till och nu höjer regeringen stödet med 100 miljoner kronor per år i budgetpropositionen för 2018.

  – En höjning av Norrlandsstödet är nödvändigt för att jämna ut de inkomstskillnader som uppstår på grund av jordbrukets sämre förutsättningar i landets norra delar där klimatet och de långa avstånden försvårar, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

  LRF glada över beskedet

  Det får LRF:s ordförande Palle Borgström att jubla.

  – Det är glädjande att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kommer med det här positiva beskedet som stärker Livsmedelsstrategin. Vi behöver öka livsmedelsproduktionen i hela landet och det är utmärkt att förutsättningarna för jordbruket i norra Sverige nu stärks. Men jag vill gärna se fler åtgärder som stärker konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen i regeringens kommande budget, säger Palle Borgström i ett pressuttalande.

  Positiva signaler

  LRF har under flera år kämpat för att stötta det norrländska jordbruket eftersom det har stor betydelse för utvecklingen av landsbygden.

  – Dagens besked är inte bara viktigt ekonomiskt för hårt prövade lantbruksföretag, det har också stort signalvärde. Regeringen menar faktiskt allvar när man pratar om en ökad livsmedelsproduktion i hela landet, säger Håkan Nilsson, ordförande LRF Jämtland i ett pressutskick.

  Relaterade artiklar

  Till toppen