Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 september 2017

  Potatisodlare vinner på nytt mot kommunen

  Lantbrukare Carl von Celsing vann en domstolstrid mot Eskilstuna kommun 2016. Nu har han vunnit samma strid en gång till och kommunen döms att betala 48,5 miljoner kronor.

  FOTO: Mostphotos

  Carl von Celsing driver Rossviks Säteri utan Eskilstuna. Våren 2016 blev det stora rubriker när han vann en rättstrid mot Eskilstuna kommun. Kommunen dömdes att betala 48,5 miljoner kronor för utebliven ersättning för potatisodling.

  Bakgrunden var att kommunen förklarat hans mark som vattenskyddsområde och skrivit in ett förbud mot att använda växtskyddsmedel. Beslutet blev dyrt eftersom det enligt Carl von Celsing framför allt gjorde det omöjligt att odla potatis. Mark- och miljödomstolen slog fast att han hade rätt till ersättning från kommunen.

  Överklagan blev omtagning

  Kommunen var inte nöjd med utfallet utan överklagade domen till Mark- och miljööverdomstolen. Men då upptäcktes att en av de dömande ledamöternas förordnade hade gått ut innan rätten avgjorde målet i maj 2016. Därmed måste hela den första rättegången göras om för att vara giltig. Detta har nu skett och utfallet är väldigt likt den förra domen. Kommunen döms återigen att betala 48,5 miljoner kronor plus rättegångskostnader på 413 600 kronor.

  – Det är glädjande att två processer kommer till samma beslut, säger Carl von Celsing till ATL.

  Miljö- och samhällsbyggnadsdirektör Kristina Birath på Eskilstuna kommun har inte nåtts för kommentar på telefon men svarar på mejl att kommunen precis tagit emot domen och inte är nöjda med utslaget eftersom det är samma som tidigare. Ansvariga på kommunen ska nu läsa domen och diskutera hur de går vidare.

  LÄS MER: Potatisodlare vann rättstvist på 48,5 miljonerLÄS OCKSÅ: Miljontvist om potatis överklagasPREMIUM: Smart pekskärm lyft för ValtraPREMIUM: Landshypotek kan tappa halva vinsten

  Relaterade artiklar

  Till toppen