Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 september 2017

  Nytt golv aggressivt mot klövar

  Övergången från mjuka betesmarker till hårda stallgolv frestar på klövarna hos nötkreaturen. Så gör du för att motverka skador på mjuka betesklövar.

   Mjuka klövar kan behöva tid att anpassa sig till hårda stallgolv.
  Mjuka klövar kan behöva tid att anpassa sig till hårda stallgolv. FOTO: Marina Tell

  Det bästa är om djuren kan få en omställningstid i samband med installningen, menar professor Christer Bergsten vid SLU Alnarp.

  Ofta har betesperioden också använts för att förnya golven i stallet; kanske med rillning där skåror skärs i betongen för att minska halkrisken för djuren. Det är i och för sig bra, men det nya golvet är aggressivt mot klövarna.

  Tar tid att vänja djuren

  Rekryteringsdjuren, som har haft lång tid på bete utan kontakt med betonggolv, behöver gott om tid att vänja sig vid det hårdare underlaget.

  – Kan det ordnas så att de får ”känna” på golvet under halva dygnet är det bra, säger Christer Bergsten.

  Även mjölkkorna, som omväxlande vistats ute och inne under betesperioden, behöver speciell uppmärksamhet när ytterdörren stängts. Speciellt nykalvade kvigor rör sig mycket och är utsatta när de ska hitta sitt liggbås och sin plats vid foderbordet bland de äldre korna.

  – Problemen visar sig inte alltid direkt, men vi vet att en stor andel kor slås ut redan i andra laktationen och det är kostsamt.

  Gummiklätt golv en fördel

  Forskningen har visat att gummiklädda golv är att föredra ur nästan alla aspekter, men det innebär också ökade kostnader.

  – Börja där djuren vistas ofta: i samlingsfållan, fodergången och liggbåsraden. Varje bit med mjukare golv förbättrar komforten, säger Christer Bergsten.

  LÄS MER: Rådgivare: därför ska du prioritera kviganLÄS OCKSÅ: Många missar klövpengLÄS OCKSÅ: Byggde nytt stall – ändå väntar viteLÄS OCKSÅ: Så ska du tänka inför köp av nya maskiner

  Relaterade artiklar

  Till toppen