Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 20 maj 2018

  Så mycket hade en BM kostat i dag

  565 000 kronor är mycket pengar – nästan i nivå med inflationen. ATL:s teknikreporter Fredrik Stork sätter rekordsumman i perspektiv.

   565 000 kronor är mycket pengar – nästan i nivå med inflationen.
  565 000 kronor är mycket pengar – nästan i nivå med inflationen. FOTO: Niklas Larsson

  Nyligen såldes en Volvo BM 814 i toppskick på en auktion för 565 000 kronor, exklusive moms – en drömsumma, men också långt över försäljningsvärdet för likande objekt. Volvos klassiker har längre varit eftertraktade, och så sent som i mars i år landade slutpriset på 295 000 kronor för samma modell.

  Det var i sin tur en bra bit över rekordsumman från förra året. Då såldes en Volvo BM 814 från 1979 för 225 000 kronor.

  Vill man sätta siffran i relation till ursprungsvärdet så fick man betala 159 000 kronor för modellen 1979, enligt tidningen Lantmannens traktoröversikt från samma år. Det ger med andra ord en ganska hyfsad värdestegring om vi inte tar hänsyn till inflationen och alla reparationer som har gjorts på traktorn under årets lopp.

  Väger man däremot in inflationen blir situationen en annan. Då motsvarar köpesumman från 1979 ungefär 583 800 kronor i dagens penningvärde enligt SCB:s prisomräknare – alltså nästan i nivå med rekordsumman 565 000 kronor. Att behålla sina veteranmaskiner är med andra ord inte alltid en god affär.

  Förutom att 583 800 kronor är priset på vad en Volvo BM hade kostat med inflationsuppräkningen är det ungefär vad man kan få betala för en mindre jordbrukstraktor i dag. Men vill man ha en värstingtraktor, som 814 var då, handlar det om en helt annan prislapp.

  Som ATL tidigare har kunnat visa, efter en genomgång av försäljningssiffrorna från 2017, ligger snittpriset på en jordbrukstraktor i dag strax på över en miljon kronor, exklusive moms. Men många betalar som bekant betydligt mer än så.

  LÄS OCKSÅ: Klassiska Volvo BM gick under klubbanLÄS OCKSÅ: Så mycket kan du spara på att pruta

  LÄS OCKSÅ: Veteraner i mängder till saluLÄS OCKSÅ: Priserna på Volvo BM skjuter i höjdenATL-TV: Folkfest på maskinauktionen

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen