facebooktwittermail d

Krav överväger lämna ekocertifieringen

VISBY

Att ställa sig utanför EUs ekolagstiftning ger större handlingsutrymme, men innebär att de inte får använda ordet "ekologiskt".

Anita Falkenek, vd för Krav.
Anita Falkenek, vd för Krav.

Krav har inlett ett omfattande arbete med att se över hur organisationen ska gå framåt. I möten med medlemmar och kunder ställs frågor om hur Kravs regelverk fungerar i dag, och vilka förändringar som kan behövas för att möta framtiden. En av de mest grundläggande frågor som ställs är om Krav ska fortsätta vara ekologiskt. Termen är skyddad för de som följer reglerna i EUs ekolagstiftning. Och de passar inte alltid svenska producenter.

– Det begränsar en rad branscher, säger Anita Falkenek, vd för Krav, i samband med ett seminarium under politikerveckan.

Den gällande lagstiftningen gör det till exempel omöjligt att ge proteintillskott till höns, något som efterfrågas av den ekologiska äggbranschen. Den nya ekolagstiftning som EUs institutioner nyligen kom överens om gör också framtiden för den ekologiska växthusodlingen osäker. Ingen utökning får ske under 13 år, och efter det kan företagen förlora sin ekologiska status helt.

Konsumenternas förtroende

Att lämna EU-certifieringen skulle innebära att Krav kan sätta sina egna regler. Men det skulle också innebära en potentiell förlust för Krav-producenterna av de stöd som i dag går till EU-certifierade lantbrukare.

– Vågar ministern tänka tanken att jobba med miljöstöden så att de inte bara går till ekologiskt utan även Krav-certifierad produktion, frågade Kravs vd landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som också deltog i seminariet, en fråga hon inte fick svar på.

Adam Arnesson, ekoproducent och med i styrelsen för Ekologiska lantbrukare, medlemmar i Krav, var försiktigt positiv till att Krav kan behålla konsumenternas förtroende även om Krav-märkta produkter inte får kallas ekologiska.

– Krav har ju så hög trovärdighet och bra varumärkeskännedom i dag, så sköter man det rätt är det kanske inte så stort problem.

Klart i höst

Naturskyddsföreningen är också med i Krav. Therese Jacobson från organisationen uttryckte viss skepsis mot tanken på att överge det ekologiska begreppet.

– Vi arbetar mycket gentemot konsumenter och allmänhet, och det finns för- och nackdelar vad man än väljer. Jag kan ju helt klart se en risk om man inte får kalla det ekologiskt, att det blir en förvirring, vad är det?

Under seminariet lyfte Anita Falkenek också möjligheterna för svenska Krav-producenter att öka exporten. Att det skulle bli svårare att exportera om man lämnar en befintlig internationell certifiering tycker inte Anita Falkehed är självklart.

– Det kanske blir svårare. Eller så formulerar man det på ett annat sätt, som svenskt och hållbart. Svensk, ren mat tror jag är något som efterfrågas i världen.

Samtalen med medlemmar och kunder pågår. Till hösten ska Krav anta en ny strategi.

– Vi får se vad det landar i. Det kanske landar i att vi inte förändrar så mycket, eller så kanske det landar i att det är läge att göra en större förändring, säger Anita Falkenek.

LÄS MER: Fler ställer om till Krav

LÄS MER: Krav skärper regler efter köttskandal

SYNPUNKTEN: Låt oss öka produktionen tillsammans

PREMIUM: Många alternativ på liten gård

PREMIUM: Andelsjordbruk vill samla fler