Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 maj 2017

  Andelsjordbruk vill samla fler

  Jennie Moliner Rosgårdh har startat andelsföretaget Foodfunding på gården utanför Sigtuna. I första steget produceras ett 40-tal grödor samt kyckling-, lamm- och griskött.

   Jennie Moliner Rosgårdh har startat företaget Foodfunding för andelsförsäljning av gårdens produktion. Här i hästhagen med ettåriga sonen Alfred.
  Jennie Moliner Rosgårdh har startat företaget Foodfunding för andelsförsäljning av gårdens produktion. Här i hästhagen med ettåriga sonen Alfred. FOTO: Foodfunding

  I nästa steg vill man samla flera lokala livsmedelsproducenter under ett gemensamt tak.

  Andelsjordbruk är en ökande försäljningsform som ATL tidigare skrivit om. Det ger en större ekonomisk trygghet, då kunderna betalar innan produktion. Men det kräver marknadsföring av den egna gården och produkterna.

  De år som produktionen blir hög, får andelsägarna stor avkastning på sitt satsade kapital, och när det blir mindre skörd blir avkastningen lägre. Det betyder att man som producent i och för sig inte får ut extra mycket ett bra år, men inte heller får mindre när produktionen inte blir så hög.

  Kunderna i sin tur vet var maten kommer ifrån och får en bättre förståelse för livsmedelsproduktionen.

   Lite av förra årets testodling av grönsaker.
  Lite av förra årets testodling av grönsaker. FOTO: Foodfunding

  Har fått anbud

  Företaget är alldeles nystartat, men har fått in förfrågningar från både privatpersoner och större aktörer.

  – Bland annat har en privat skolaktör hört av sig, de serverar 3 600 skolportioner om dagen plus restaurang och bistro, säger Jennie Moliner Rosgårdh.

  Det finns också långt gångna planer på att ha eget slakteri. Inom kort vill man kunna sälja beteskyckling direkt på gården.

  – Nu håller vi på och ansöker hos kommunen om att få ha ett minislakteri för höns, fågel, hare och vilt, men vi planerar att ha ett gårdsslakteri under insyn av länsstyrelsen om cirka två år, säger hon.

  Egen Chark

  I planerna på slakteriet ingår också att förädla råvarorna och sälja egna charkuterier, både på gården och via återförsäljare.

   Snart hoppas man ha tillstånd till ett "minislakteri" på gården, som inom två år förhoppningsvis ska kunna utökas. Även förädling av råvarorna diskuteras, till exempel egna charkuterier.
  Snart hoppas man ha tillstånd till ett "minislakteri" på gården, som inom två år förhoppningsvis ska kunna utökas. Även förädling av råvarorna diskuteras, till exempel egna charkuterier. FOTO: Foodfunding

  För köttproduktion har gården får, linderödssvin och höns. Dock var man tvungna att starta om med hönsen, när räven tog hela besättningen förra året.

  – Vi har kläckt fram ett antal höns nu, men vi kommer troligen att köpa in kycklingar inför nästa säsong, säger hon.

  Vallhund används till hjälp med fåren, vilket underlättar arbetet.

  – Ja vi tog in en bordercollie när vi hade haft får ett tag, och det gjorde en enorm skillnad. Han hjälper till med det dagliga arbetet, säger Jennie.

   Bordercollien Zammie hjälper till med det dagliga fårarbetet.
  Bordercollien Zammie hjälper till med det dagliga fårarbetet. FOTO: Jennie Moliner Rosgårdh

  Tuff lamning

  Med i arbetet är också familjens 1-åriga son Alfred och schemat får än så länge anpassa sig så gott det går efter hans behov.

  Nu har lamningsperioden precis avslutats med allt vad det innebär av nattvak och hjälpinsatser.

  – Vi har sju napplamm som äntligen förstått hur mjölkstationen fungerar. Innan var det jag som var mjölkstation, amma barn, nappa lamm, vattna djur, mata djur och börja om, säger hon.

   Det är mycket att ta hand om efter slakten.
  Det är mycket att ta hand om efter slakten. FOTO: Foodfunding

  Hon trodde att det var köttet som folk skulle nappa på i första hand, men det är grönsakerna som får mest uppmärksamhet. Nu går hon igenom odlingslistor och gör planer för nästa års odling. Eftersom det är första året så är det bara jordmånen och läget som begränsar vilken gröda man väljer.

  – Vi tänker oss att ha ett möte för de andelsägare som vill, där vi diskuterar vad som ska odlas. Om många vill ha till exempel majs, så kan vi planera större mängd av det, säger hon.

   Räven var på besök i hönsgården förra året. Nu har man kläckt fram en ny liten flock, men nästa år planeras inköp av kycklingar till köttproduktion.
  Räven var på besök i hönsgården förra året. Nu har man kläckt fram en ny liten flock, men nästa år planeras inköp av kycklingar till köttproduktion. FOTO: Jennie Moliner Rosgårdh

  Tanken är att andelsägarna ska kunna vara så delaktiga som de vill och de är välkomna att vara med och hjälpa till direkt på plats.

  – Vi vill gärna nå ut till kunder som är intresserade av att komma närmare lantbruket och produktionen. Vill någon ligga här och dra ut lamm hela våren, så är de välkomna och vill man i stället bara hämta köttet efter slakt, så går det också bra.

  Andelsägarna får också mer av tanken på mat efter säsong, då de får hämta ut sina grönsaksandelar allt eftersom de blir mogna.

  Grönsaksbäddarna, där nästa års andelsgrönsaker ska odlas, är under anläggning.

   5-åriga Sid hjälper till att fodra djuren.
  5-åriga Sid hjälper till att fodra djuren. FOTO: Jennie Moliner Rosgårdh

  Vill samla fler

  Planen är att i nästa steg samla fler lokala producenter som kan tänka sig att prova andelsförsäljning under gemensam marknadsföring.

  – Det finns så många lantbrukare som gör ett fantastiskt jobb med produktionen och jag tror att det finns fler som skulle kunna tänka sig att sälja i förskott via andelar. Med alla vill inte hålla på med marknadsföring. Då tänker jag att de kan gå ihop med oss och så marknadsför vi deras produkter också.

  – Jag har arbetat med affärsrelationer, försäljning och marknadsföring i många år och kan hjälpa till med den biten, säger hon.

   Linderödssvinen går ute och har egen sjötomt.
  Linderödssvinen går ute och har egen sjötomt. FOTO: Jennie Moliner Rosgårdh

  Andelarna för nästa år säljs nu och fram till sista februari 2018 och betalas i förskott i samband med köp.

  – Vi planerar att bara producera det som redan som redan är sålt och betalat, och inget extra utöver det, förklarar hon.

  Vad gäller att ta in andra producenter och marknadsföra deras produkter så är alla dörrar öppna.

  – Jag tror att man kan ta in alla möjliga olika livsmedelsproducenter under vårt paraply, det enda jag efterfrågar är att det är transparens i produktionen och att det är närproduktion. Sedan kan man tänka sig att man startar fler Foodfunding-nav på olika ställen runt om i Sverige, men det är en framtidsvision, säger Jennie Moliner Rosgårdh.

   Ankorna har familjen inte som produktionsdjur i företaget. Förra vintern fastnade några av dem i isen på sjön, då ålade Jennie Moliner Rosgårdh ut på sjön och hämtade hem dem. – Jag band fast mig i ett rep och min man fick hålla i andra änden. Isen var för tunn för honom, skrattar hon.
  Ankorna har familjen inte som produktionsdjur i företaget. Förra vintern fastnade några av dem i isen på sjön, då ålade Jennie Moliner Rosgårdh ut på sjön och hämtade hem dem. – Jag band fast mig i ett rep och min man fick hålla i andra änden. Isen var för tunn för honom, skrattar hon.

  Den senaste tidens många fall där aktivister attackerat bönder på olika sätt, finns med i tankarna.

  – Aktivister känns absolut som ett problem när man försöker jobba transparent, vi vill ju visa hela kedjan och de verkar ju inte bry sig alls om hur djuren har det. Man förstår att folk klappar ihop och ger upp, när de lägger hela sitt liv på att bygga upp och driva ett lantbruk och sedan blir så trakasserade, säger hon.

  FOTO: Jennie Moliner Rosgårdh

  Foodfunding

  Gården producerar lamm-, gris- och hönskött i liten skala.

  Investeringar har framför allt gjorts i djur, maskiner, nya stallbyggnader samt i reparationer och renovering av befintliga byggnader.

  Man anlägger odlingsbäddar för cirka 40 olika grödor.

  Andelarna ska vara sålda sista februari 2018.

  Affärsplanen är produktion efter försäljning – att bara producera det som redan är sålt.

  FOTO: Jennie Moliner Rosgårdh

  Relaterade artiklar

  Till toppen