Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 29 juni 2017

  Låt oss öka produktionen tillsammans

  Efterfrågan på ekologiska livsmedel växer. Därför behöver fler ställa om sin produktion, skriver Anita Falkenek, vd för Krav.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Efterfrågan på ekologiska livsmedel fortsätter att öka. Svenskarna handlade ekologisk mat för 31 miljarder kronor under 2016, visar en undersökning gjord av Ekoweb. Samtidigt ökar importen av ekologiska varor från bland annat Danmark. Vi på Krav är övertygade om att vi kan öka den svenska jordbruksproduktionen – om vi gemensamt tar sikte på utveckling av en mer hållbar produktion.

  Vi behöver fortsätta prata om de bästa sätten att utveckla det svenska jordbruket. Såväl lantbrukare som livsmedelsindustrin och handeln har mycket att vinna på att välja produktionsformer som både gynnar miljön och affärerna. Att ställa om till ekologiskt och Kravmärkt är en väg framåt. Men självklart så finns det många konventionella jordbruk i landet som kommit långt i sitt hållbarhetsarbete. Genom att utbyta erfarenheter mellan olika typer av produktionssätt kan alla former utvecklas mot större hållbarhet.

  För att möta efterfrågan på ekologiskt och Kravmärkt från konsumenter behöver fler ställa om sin produktion. Kravs Marknadsrapport 2017 vittnade om försäljningsökningar för Kravmärkt på 10–15 procent under 2016. Genom att bli Kravcertifierad tar du dig an de tuffaste kraven för djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimathänsyn utöver kriterierna för EU-eko. Mervärden som många konsumenter skattar högt – och som kan ge bättre lönsamhet i din verksamhet.

  Om vi verkar tillsammans – ekologiska och Kravmärkta aktörer i samarbete med andra parter inom jordbrukssverige – kan vi öka produktionen av hållbara livsmedel och skapa bra förutsättningar för hela branschen. Då kan vi sannolikt också öka exporten. Här kan ekologiskt ge ett mervärde. Kravs senaste exportrapport visar att den ekologiska svenska exporten växer snabbare än för övriga livsmedel.

  Det är ingen tvekan om att vi har goda förutsättningar att öka den svenska produktionen på ett ännu mer hållbart sätt, precis som den nationella livsmedelsstrategin slår fast. Vi ser fram emot att samarbeta och dela kunskap för att öka utbudet av goda, nyttiga och hållbara livsmedel både i Sverige och på andra marknader.

  Anita Falkenek

  vd för Krav

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen