facebooktwittermail d

Köttråd ska göra det lätt att matcha rätt

Tillsammans med aktörer inom kött och chark bildar arbetsförmedlingen ett nationellt råd för att förbättra matchningen mellan arbetslösa och jobb i köttindustrin.

– Vi har arbetslösa som behöver komma ut i arbete, och företagare som inte kan få tag på arbetskraft att rekrytera, säger Niklas Pettersson, arbetsförmedlingen.

Några slakterier har startat egna lärlingsprogram, men även här är matchningen viktig. Amanda Andersson sökte själv efter att ha blivit tipsad om programmet.
Några slakterier har startat egna lärlingsprogram, men även här är matchningen viktig. Amanda Andersson sökte själv efter att ha blivit tipsad om programmet. FOTO: KLS UGGLARP

ATL har tidigare skrivit om de stora rekryteringsbehoven inom kött och chark, där många aktörer har svårt att hitta den kompetens de behöver.

I det nya branschrådet sitter förutom arbetsförmedlingen, företrädare för branschförbund, facket, vuxenutbildningen och köttföretagare.

– Vi har träffats tre gånger, först pratade vi om hur vi ska arbeta, som att vi alla bidrar med kunskap och idéer. Ingen kan bara sitta med och lyssna. Sedan diskuterade vi förslag på ytterligare kompetens för att bredda gruppen och nu har vi precis haft vårt första branschråd, säger Niklas Pettersson, arbetsförmedlingen.

Långsiktig sysselsättning

Målet är att de som kommer upp i diskussionen och som man tror kan bidra, ska bjudas in till nästa möte. Genom att deltagarnas olika kompetenser och kommer in med olika fokus, kan rådet ta ett helhetsgrepp.

– Det ska till exempel finnas en långsiktighet för arbetstagaren. Många kan få okvalificerade småjobb under högkonjunktur, men så fort det svänger så åker de ut. Inom rådet kan vi koka ned vad det är för kompetens som saknas och vilken utbildning som vi kan hjälpa till med. Då blir man fullkompetent arbetskraft från början, i stället för en okvalificerad extraresurs, förklarar Niklas Pettersson.

Tanken är att rådet ska fungera som en plattform för diskussion kring branschens behov och förutsättningar, där man tillsammans kan hitta en bra ekvation för att få fler arbetslösa till arbete i köttindustrin.

– Vi har arbetslösa som behöver komma ut i arbete, och företagare som inte kan få tag på arbetskraft att rekrytera, det går inte. Vi måste hitta vägar att matcha ihop dem.

"I min roll är jag inte i konkurrens, det ger mig möjlighet att bjuda in och be aktörer att dela med sig av sina insikter utan att det blir konstigt", säger Niklas Pettersson, branschstrateg på arbetsförmedlingen.
"I min roll är jag inte i konkurrens, det ger mig möjlighet att bjuda in och be aktörer att dela med sig av sina insikter utan att det blir konstigt", säger Niklas Pettersson, branschstrateg på arbetsförmedlingen. FOTO: PRIVAT

Gäller att hitta rätt

Några köttföretag har olika sorters lärlingssystem, men även här gäller det att matcha rätt.

– Alla jobb passar inte för alla. Det gäller att hitta personer som har en drivkraft att vilja stanna i branschen. Man kanske gillar att ta i på jobbet och slippa träna på fritiden, eller tycker att det är viktigast att lönen är bra, eller att arbetstiderna passar, det gäller att man kan se en framtid i yrket.

Rådet ska fortsätta utvecklas både vad gäller mål och kompetenser. På samma sätt ska även matchningen kunna utvecklas.

– Det har varit väldigt positiva diskussioner och alla bidrar på ett konstruktivt sätt till att möta utmaningen att hitta fler framtida medarbetare och hur de ska utbildas, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen i en kommentar.

Rådets första fokus är rätt personer och rätt kompetensutveckling till arbete som slaktare och styckare.

– Vi kommer att arbeta med stöd från alla resurser som samhället erbjuder, säger Niklas Pettersson.