Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Jobb-karriär 4 december

    Yrkesbytare blev vass med kniven

    Amanda Andersson har jobbat på restaurang och som syslöjdslärare. För ett år sedan bytte hon riktning helt.

    – En av våra stammisar jobbade på slakteri, och föreslog att jag skulle prova. Han trodde att det skulle passa mig.

     Som slakterilärling har Amanda Andersson blivit flink med kniven.
    Som slakterilärling har Amanda Andersson blivit flink med kniven. FOTO: KLS Ugglarps

    Köttföretaget KLS Ugglarps har lärlingsutbildningar på alla sina olika anläggningar.

    – Det är ett samarbete med kommun och arbetsförmedling. Vi har låg ingångsbarriär, man behöver inte någon direkt tidigare utbildning. De får lära sig allt hos oss, säger Michaela Ekelund, kommunikatör på Ugglarps.

    Upplägget för utbildningen är olika på de olika anläggningarna. Bland annat erbjuder man instegsjobb för nyanlända.

    Tog chansen

    Amanda Andersson tyckte att det verkade roligt att lära sig något nytt, och nappade på tipset.

    – Jag och två andra började samtidigt som lärlingar på KLS Ugglarp i Trelleborg. Först var vi i packningen för att lära oss detaljer, sedan fick vi gå en knivskola, där vi lärde oss slipa och hantera knivar.

    Lärlingarna fick en sexmånaders provanställning och grundlön. Sedan höjs lönen i samband med varje ny station man bemästrar.

    – Först fick vi lära oss skära läggar, sedan kotletter och nu övar jag på att bena ur och putsa skinka.

     Kotletter kan hon redan, men när det finns utrymme övar hon på att bena ur och putsa skinkor.
    Kotletter kan hon redan, men när det finns utrymme övar hon på att bena ur och putsa skinkor. FOTO: KLS Ugglarps

    Fullärd får full lön

    Man övar tills man lärt sig och går sedan vidare till nästa steg. Redan efter fyra månader fick hon fast anställning. Lärlingarna jobbar i produktionen med det de redan kan, och får öva på nya färdigheter när verksamheten tillåter.

    – Det måste vara tillräckligt många på plats, för att man ska kunna öva. Man får fortsätta fråga tills det går.

    – Målet är att bli fullärd så fort som möjligt.

    När hon övar, står en kunnig kollega antingen och tittar så att det blir rätt, eller täcker upp och fyller på bandet, när hon inte hinner med.

    – Man tar kunskap från alla man lär sig av, sedan hittar man sitt eget sätt att jobba.

     "Mitt mål är att lära mig allt så snabbt som möjligt och få fullt betalt."
    "Mitt mål är att lära mig allt så snabbt som möjligt och få fullt betalt." FOTO: KLS Ugglarps

    Arbetstiderna är bäst

    Sedan oktober arbetar även hennes syster i företaget.

    – Men hon går inte lärlingsutbildningen, hon har ett vanligt jobb med packning.

    Vad är bäst med jobbet?

    – Det är arbetstiderna. Vi börjar klockan sex och slutar tjugo i tre, jag är hemma klockan tre på eftermiddagen. Man får rutin på vardagen och hinner få något gjort även efter jobbet.

    Vad är roligast att göra?

    – Att få lära sig nya saker. Något favoritjobb har jag inte hittat än, jag kan ju inte allt, men allt har varit roligt att lära sig. Det här året har gått jättefort.

    Hur ska man vara för att lärlingsutbildningen ska passa en?

    – Man måste vara envis och ha järnvilja att gå vidare och lära sig. Man får vara beredd på att man får ta i. Det är tungt i början innan man är van, men sedan blir man starkare, säger Amanda Andersson.

    KLS Ugglarps lärlingsutbildning

    Eleverna får förutom yrkeskunskap i slakt och styckning även kunskap om anatomi, djuromsorg, hygien, säkerhet och livsmedelskvalitet.

    Under de sju år som lärlingsutbildningen har varit igång har 64 % av lärlingarna fått anställning i företaget.

    De som inte anställs, får diplom som visar vad de lärt sig.

    Till toppen