facebooktwittermail d

Nytt fall av fågelinfluensa i Skåne

Ytterligare en kalkonbesättning har drabbats av fågelinfluensa, denna gång i sydöstra Skåne. Det är det sjunde fallet av fågelinfluensa på tamfågel i Sverige denna influensasäsong och tredje fallet på kalkon.

Arkivbild, inte från den aktuella anläggningen.
Arkivbild, inte från den aktuella anläggningen. FOTO: FREDRIK THUNBERG

Det är i ett av anläggningens 13 stall som fågelinfluensa har konstaterats, uppger Jordbruksverket. I stallet fanns cirka 3 500 slaktkalkoner. De smittade fåglarna har avlivats och anläggningen kommer att saneras.

Hela anläggningen är dessutom spärrad och ett restriktionsområde med tio kilometers radie har satts upp. Där gäller skyddsnivå 3, vilket innebär skärpta krav på att bland annat hålla fjäderfä inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar.

”Vi ser fortsatt en stor spridning av fågelinfluensan i Europa, och det kommer inte som en överraskning att vi får fler fall även i Sverige. Vädret är väldigt gynnsamt för viruset just nu och så länge vi har vinterväder finns det tyvärr risk för fler utbrott. Normalt ser vi en minskning av cirkulerande virus bland vilda fåglar när vi får högre temperaturer och mer solsken”, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

LÄS MER OM FÅGELINFLUENSAN:

Över 80 000 avelshöns avlivade på Blenta

Myndigheterna kraftsamlar mot stora virusutbrottet

Massavlivning av höns efter virusutbrott i Kalmar län

Stor värphönsgård i Kalmar län drabbad av fågelinfluensa

Ännu ett utbrott av fågelinfluensa i Skåne

Ökad dödlighet på drabbad hönsgård - fler djur avlivade

Massavlivning av fjäderfän efter smittolarm

Restriktioner tas bort runt drabbad kalkongård

4 000 skånska kalkoner avlivade efter influensautbrottet