Importerar kläckägg efter fågelinfluensan
Sveriges största privatägda kläckeri, Blenta AB i Skåne, har tvingats avliva totalt 81 000 avelsdjur till följd av fågelinfluensa. För att säkerställa produktionen importeras nu kläckägg.
De senaste månaderna har ATL rapporterat om en rad olika fågelinfluensautbrott. Det mest omfattande på en värphönsgård i Småland där totalt cirka två miljoner höns har avlivats och destruerats.
LÄS MER: 1,3 miljoner höns avlivasLÄS ÄVEN: Ytterligare 700 000 hönor avlivas i Småland
Men dessförinnan i Skåne, på Sveriges största privatägda kläckeri Blenta AB, konstaterades fågelinfluensaviruset H5N8 den tredje januari.
Två av de tolv stallarna var smittade och 18 000 djur avlivades fyra dagar senare. Då tog Jordbruksverket beslut om att alla djur i stallarna runt omkring skulle avlivas i förebyggande syfte – vilket gjorde att siffran steg till 81 000.
– Det är jättetråkigt att så många djur avlivats. Det är ungefär 20 procent av alla avelsdjur, säger Bodil Wahlgren som är veterinär på Blentagruppen och talesperson vid djuromsorgsfrågor, till ATL och fortsätter:
– När det rör sig om så höga virusmängder kan smittan bli luftburen korta sträckor, vilket gör det otroligt svårt att hindra ytterligare smittspridning.
De aktuella stallarna är spärrade men Blenta har ytterligare stallar längre bort där produktionen fortgår som vanligt.
Är det inte riskabelt med tanke på smittspridningen?
– Husen är så långt ifrån varandra att Jordbruksverket inte bedömer att det finns en förhöjd risk där, säger Bodil Wahlgren.
LÄS MER: Fågelinfluensa på kläckanläggning – 18 000 djur avlivasLÄS ÄVEN: Veterinären: Svårt att säga vad konsekvenserna blir
Har importerat ägg
Med avelsdjuren borta från produktionen har Blenta säkrat kycklingförsörjningen till sina kunder genom att köpa in kläckägg som ersättning. I första hand köps äggen in från den svenska marknaden, men också från en del nordiska länder.
– Vid en sådan störning är det så här man får göra. Vi är enormt tacksamma hur bra alla hjälps åt så vi kunnat köpa så stora mängder, säger Bodil Wahlgren.
Lyckas ni ersätta bortfallet genom dessa inköp?
– Om inget oförutsägbart händer har vi säkrat volymerna som ersätter det vi tappat. Men det är för tidigt att säga exakt hur konsekvenserna blir.
Tacksam för samarbete
Saneringsarbetet pågår i detta nu på Blenta, som fått hjälp av både Blå Stjärnan och Försvarsmakten.
– Det har fungerat väldigt bra och vi är så tacksamma, säger Bodil Wahlgren och har svårt att säga så mycket om hur tidsplanen ser ut framöver.
– Tids nog kommer alla djur vara där igen, men eftersom det rör sig om avelsdjur tar det längre tid – de måste växa upp först. Vi får ta det successivt.
Vad tänker du om de massiva utbrotten bland annat i Småland?
– Det är beklagligt att så många djur avlivats. Det är ett otroligt smittsamt virus och viktigt att hela tiden tänka på biosäkerheten.
LÄS MER OM UTBROTTEN:Myndigheterna kraftsamlar mot stora virusutbrottetMassavlivning av höns efter virusutbrott i Kalmar länStor värphönsgård i Kalmar län drabbad av fågelinfluensaÄnnu ett utbrott av fågelinfluensa i SkåneÖkad dödlighet på drabbad hönsgård – fler djur avlivadeMassavlivning av fjäderfän efter smittolarmRestriktioner tas bort runt drabbad kalkongård4 000 skånska kalkoner avlivade efter influensautbrottet
DET HÄR HÄNDER VID FÅGELINFLUENSA
Vid konstaterat fall av fågelinfluensa händer följande:
• Den drabbade gården blir spärrad och inga djur, produkter eller gödsel får lämna gården.
• Alla fjäderfän måste avlivas och ägg måste destrueras.
• Den drabbade gården saneras, vilket tar en vecka, och nya djur kan sättas in tidigast 21 dagar efter att saneringen är klar.
• Runt den smittade gården inrättas ett skyddsområde med en radie av minst 3 kilometer och ett övervakningsområde med en radie av minst 10 kilometer.
• Inom dessa områden råder bland annat förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg och fjäderfäkött. För vissa transporter krävs ett särskilt tillstånd.
• Utställningar och andra sammankomster med levande fåglar är förbjudna.
Källa: Jordbruksverket
FÅGELINFLUENSA BLAND FJÄDERFÄ I EUROPA
Siffrorna anger utbrott i tambesättningar och gäller ej vilda fåglar.
År: Utbrott
2010: 2
2011: 0
2012: 0
2013: 6
2014: 10
2015: 75
2016: 403
2017: 882
2018: 37
2019: 8
2020:440
Källa: Animal Disease Notification System
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.