Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 januari

  Myndigheterna kraftsamlar mot stora virusutbrottet

  Ett ovanligt aggressivt fågelinfluensavirus tvingar nu Jordbruksverket att avliva en halv miljon värphöns hos en äggproducent i Småland. Dessutom är det av en annan variant än tidigare fall.

  Utvecklingen oroar både fjäderfäbranschen och Jordbruksverket, som kraftsamlar för att klara av saneringen.

   500 000 värphöns ska avlivas på anläggningen. ARKIVBILD.
  Bild 1/3 500 000 värphöns ska avlivas på anläggningen. ARKIVBILD. FOTO: Micke Fransson/TT
   Håkan Henrikson, chefveterinär Jordbruksverket.
  Bild 2/3 Håkan Henrikson, chefveterinär Jordbruksverket. FOTO: Jordbruksverket
   Jan-Olof Bohlin är ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.
  Bild 3/3 Jan-Olof Bohlin är ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg. FOTO: Pressbild

  Fågelinfluensaviruset sveper fram över Europa och på måndagen meddelade Jordbruksverket att en stor äggproducent i Kalmar län drabbats av fågelinfluensa, den första gården utanför Skåne.

  Symtom som ökad dödlighet gav sig till känna under helgen och på måndagen vad diagnosen ställd.

  På torsdagen blev det också känt att gården drabbats av högpatogen fågelinfluensa H5N5, alltså en annan variant än den som drabbat gårdar i Skåne. Denna variant ska dock inte heller vara smittsam för människor, enligt Folkhälsomyndigheten.

  – Vi har haft en dialog med Folkhälsomyndigheten och riskbedömningen är densamma som för H5N8, alltså ingen risk för att smitta till människor, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län i ett pressmeddelande.

  En halv miljon värphöns, motsvarande hälften av gårdens värphöns, ska avlivas genom gasning för att hindra att fler stallar smittas.

  Läs mer: Massavlivning av höns efter virusutbrott i Kalmar län

  – Vi måste stoppa smittspridningen så snabbt det bara går. Det blir en enorm uppförökning av viruset i de här stallarna när smittan kommer in bland djuren. Regelverket är tydligt hur utbrott av fågelinfluensa ska hanteras, säger Håkan Henrikson, chefveterinär på Jordbruksverket till ATL.

  Avlivningen började komma i gång på tisdagen och saneringen som väntar kräver stora resurser. Bara arbetet med att tömma smittade stall och sanera den drabbade gården kan ta två veckor. Förutom personal från gården räknar Jordbruksverket att ett 60-tal personer från hemvärnet och Svenska Blå stjärnan behöver kunna hjälpa till varje dag.

  ATL har varit i kontakt med den drabbade gården som hänvisar till Jordbruksverket.

  Ingen äggbrist

  I november kom det första svenska fallet av fågelinfluensa av typen H5N8 då en skånsk kalkongård drabbades. Därefter har en hobbybesättning, ett kläckeri och en annan kalkongård smittats i Skåne. Men influensautbrottet i Småland är det enskilt största hittills.

  – Jag är jätteorolig över det här. Om vi kunde styra det själva så är den en sak men med vilda fåglar som flyger och far så är det jättesvårt, säger Jan-Olof Bohlin, ordförande för Svenska Ägg och fortsätter:

  – Vi har haft fågelinfluensa tidigare men det har varit betydligt färre drabbade anläggningar. Jag är orolig att ännu fler drabbas, oavsett om man har kalkon, slaktkyckling eller värphöns.

  Att en halv miljon värphöns nu avlivas i Sverige påverkar däremot inte tillgången på ägg i någon större utsträckning enligt Jan-Olof Bohlin.

  – Som läget ser ut i dag blir det ingen äggbrist. Möjligen till påsk kan det bli en viss knapphet. Vi har överskott på ägg i Sverige i dag.

  Ovanligt aggressivt virus

  Influensasäsongen pågår i ytterligare månader och Jordbruksverket befarar fler fall och mobiliserar sin krisberedskap. Bland annat kontaktas fler medlemmar inom Svenska Blå stjärnan, som är utbildade inom smittskydd, för att få hjälpa till med sanering under Jordbruksverkets ledning.

  Runt drabbade gårdar upprättas skyddszoner och restriktionsområden. Landets djurägare är sedan länge uppmanade att hålla sina tamfåglar inomhus och undvika kontakt med vilda fåglar. Men eftersom smittan är luftburen misstänks den kunna leta sig in genom ventilationsrör och luftintag.

  – Huvuddelen av Europas länder är drabbade. Det är ett ovanligt aggressivt virus med hög dödlighet, säger Håkan Henrikson.

  Han fortsätter:

  – Reservoaren är sjöfåglar som svanar, gäss och andfåglar och de blir troligen inte lika sjuka. Och så är det luftburen smitta som gör att det kommer in i stallarna. Det är det som gör att det är svårt att förutse.

  DET HÄR HÄNDER VID FÅGELINFLUENSA

  Vid konstaterat fall av fågelinfluensa händer följande:

  • Den drabbade gården blir spärrad och inga djur, produkter eller gödsel får lämna gården.

  • Ingen behandling finns, smittade djur måste avlivas och ägg måste destrueras.

  • Den drabbade gården saneras. Nya djur kan sättas in tidigast 21 dagar efter att saneringen är klar.

  • Runt den smittade gården inrättas ett skyddsområde med en radie av minst 3 kilometer och ett övervakningsområde med en radie av minst 10 kilometer.

  • Inom dessa områden råder bland annat förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg och fjäderfäkött. För vissa transporter krävs ett särskilt tillstånd.

  • Utställningar och andra sammankomster med levande fåglar är förbjudna.

  Källa: Jordbruksverket

  FÅGELINFLUENSA BLAND FJÄDERFÄ I EUROPA

  Siffrorna anger utbrott i tambesättningar och gäller ej vilda fåglar.

  År Utbrott

  2010 2

  2011 0

  2012 0

  2013 6

  2014 10

  2015 75

  2016 403

  2017 882

  2018 37

  2019 8

  2020 440

  Källa: Animal Disease Notification System

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen