Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 november 2020

  4 000 skånska kalkoner avlivade efter influensautbrottet

  Över 4 000 kalkoner fick avlivas på Österlen i Skåne sedan fågelinfluensa konstaterats i besättningen. Än så länge är dock utbrotten färre än vintern 2016–2017.

   4 000 kalkontuppar fick avlivas efter att fågelinfluensa av typen H5N8 konstaterats på en gård i Skåne. OBS arkivbild, kalkonerna på bilden är inte från den aktuella gården.
  4 000 kalkontuppar fick avlivas efter att fågelinfluensa av typen H5N8 konstaterats på en gård i Skåne. OBS arkivbild, kalkonerna på bilden är inte från den aktuella gården. FOTO: Fredrik Thunberg

  ATL har talat med den drabbade uppfödaren, som efter några tuffa dygn sedan upptäckten av influensaviruset hänvisar till Anders Rosenlund, produktionschef på Ingelsta kalkon.

  – Förutom att den mentala hälsan drabbas, så får det ekonomiska konsekvenser för djurägaren, säger Anders Rosenlund.

  För några dagar sedan upptäckte uppfödaren en överdödlighet i flocken av kalkoner. Djuren hade också svårt att andas och färgförändringar i huden.

  SVA konstaterade att kalkonerna i det tillslutna stallet drabbats av högpatogen fågelinfluensa av typen H5N8. Hur det kommit in är en gåta.

  – Det är ett luftburet virus och har du en jäklans otur tar det sig in, säger Anders Rosenlund.

  Gården har plats för 10 000 kalkoner. Lite tur i oturen var att gårdens hönor slaktades några veckor innan smittan kom för att bli minikalkoner till Mårten gås.

  Endast tuppar

  Därför var det endast de drygt 4 000 tupparna, 12 veckor gamla och med en vikt på 6–7 kilo per styck, som fick avlivas.

  Proceduren är att stallet fylls med koldioxid under högt tryck, vilket dödar djuren. När stallet vädrats ut, desinficeras kropparna och läggs i containrar för transport till Konvex i Mosserud.

  – Det har varit ett jättetufft arbete till sent på natten, säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på enheten för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket. 

  När djuren är borta saneras stallet. Det tar normalt en månad innan nya djurs kan sättas in.

  Även om djurägaren får statlig ersättning och ersättning från försäkringen blir det ett avbräck.

  – Det kommer ändå att vara ekonomiska konsekvenser för vederbörande, säger Anders Rosenlund.

  För Ingelsta kalkon blir det ett bortfall motsvarande en veckas produktion. Kalkonerna som avlivades skulle vara i handeln lagom till jul.

  I skyddszonen runt den drabbade kalkongården finns inga fågelbesättningar, men inom övervakningsområdet på 10 kilometer finns tre kommersiella anläggningar och några hobbybesättningar.

  Länsstyrelsen, Jordbruksverket och SVA har haft mycket att göra den senaste tiden. Det handlar om coronautbrott bland minkar, salmonella hos grisar och så nu fågelinfluensan.

  Fågelinfluensan är dock ännu så länge på en lägre nivå än 2016-2017, då 1 108 fjäderfäbesättningar i Europa drabbades. Efter ett större utbrott i Ungern i juni i år, med 273 drabbade gårdar, har fallen varit få och vintersäsongen 2020-2021 har hittills 17 gårdar i Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien drabbats. Viruset tros komma från Ryssland och Kazakstan.

  Vid sidan av fågelinfluensan har man i Skåne också haft ett utbrott av vad man misstänkte var Newcastlesjuka.

  – Det var inte Newcastle. Men det gäller att hålla fåglarna inne och vara uppmärksam på symtom. Man vill varken ha fågelinfluensa eller Newcastle, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef vid Jordbruksverkets djuravdelning.

  Det här händer vid fågelinfluensa

  Vid konstaterat fall av fågelinfluensa händer följande:

  • Den drabbade gården blir spärrad och inga djur, produkter eller gödsel får lämna gården.

  • Alla fjäderfän måste avlivas och ägg måste destrueras.

  • Den drabbade gården saneras, vilket tar en vecka, och nya djur kan sättas in tidigast 21 dagar efter att saneringen är klar.

  • Runt den smittade gården inrättas ett skyddsområde med en radie av minst 3 kilometer och ett övervakningsområde med en radie av minst 10 kilometer.

  • Inom dessa områden råder bland annat förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg och fjäderfäkött. För vissa transporter krävs ett särskilt tillstånd.

  • Utställningar och andra sammankomster med levande fåglar är förbjudna.

  Källa: Jordbruksverket

  Fågelinfluensa bland fjäderfä i Europa

  Siffrorna anger utbrott i tambesättningar och gäller ej vilda fåglar.

  År Utbrott

  2010 2

  2011 0

  2012 0

  2013 6

  2014 10

  2015 75

  2016 403

  2017 882

  2018 37

  2019 8

  2020 440

  Källa: Animal Disease Notification System

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen