Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 januari

  Massavlivning av fjäderfän efter smittolarm

  Frankrike planerar att avliva mängder av ankor i förebyggande syfte, sedan fågelinfluensa spridit sig bland gårdar i landet och ankleverindustrin slagit larm.

   Ankor avlivas i Frankrike för att få stopp på spridningen av en smittsam fågelinfluensa. Arkivbild från en fransk gård vid ett liknande utbrott år 2017.
  Ankor avlivas i Frankrike för att få stopp på spridningen av en smittsam fågelinfluensa. Arkivbild från en fransk gård vid ett liknande utbrott år 2017. FOTO: Bob Edme/AP/TT

  Det särskilt smittsamma H5N8-viruset upptäcktes till en början på en gård på Korsika i november, men spreds sedan till det franska fastlandet i december. Utbrott har registrerats på 124 platser så här långt.

  LÄS MER: Frankrike höjer beredskap för fågelinfluensa

  Sedan julafton har fler än 350 000 ankor slaktats i Frankrike och ytterligare 400 000 står på tur. Fjäderfän avlivas inom en radie på tre kilometer från drabbade gårdar.

  – Viruset är oss övermäktigt, nya kluster dyker upp hela tiden, säger Marie-Pierre Pe, chef för en branschorganisation för Frankrikes foie gras-tillverkare.

  H5N8 sprids på flera håll i Europa. Tidigare i veckan meddelade myndigheterna i tyska Niedersachsen att 62 000 kalkoner och ankor skulle avlivas. I Belgien har det kommit liknande besked och även Storbritannien är drabbat.

  Fågelinfluensan bedöms inte utgöra någon risk för människor.

  LÄS OCKSÅ: Fågelinfluensa på skånsk kläckanläggning – 18 000 djur avlivas

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen