facebooktwittermail

”Inte precis idealiskt för höstsådd”

Höstsådden är sen och på många håll ser det ut som arealerna kommer att bli mindre än planerat.

Christian Radby i Furulund är en dryg vecka sen med höstsådden.
Christian Radby i Furulund är en dryg vecka sen med höstsådden. FOTO: PRIVAT

Mats Johnsson på Skärsta gård i Jönåker i Sörmland, vet redan nu att det blir en tuff höstsådd. Han väntar på att det ska torka upp så pass att det är lönt att köra ut.

I fjol sådde han 50 hektar och räknade länge med lika mycket i år. Efterhand har planerna skruvats ned.

Trots att det är sista veckan i september har han inte börjat höstsådden.

– Planerna för sådd har krympt i takt med att allting annat försenats i år. I huvudet har jag redan halverat arealen jag kommer att hinna med. Det känns inte meningsfullt att köra för sent och då kan det lika gärna vara, säger han.

Ingen lust att chansa

Det finns en bortre gräns som går en vecka in i oktober därefter har Mats Johansson ingen lust att chansa.

LÄS MER: Regnet hot mot potatisskörden

Utöver sin egen växtodling kör han bland annat rundbalar åt andra lantbrukare i trakten och menar att det ger bättre betalt än att riskera att så försent och få en dålig skörd.

– Det är klart att jag vill ut men frågan är om jag kommer att hinna. Det beror på om det torkar upp så pass att det är lönt att köra men någonting ska jag väl försöka få i jorden, säger Mats Johansson.

LÄS OCKSÅ: Deras lantbruk bland de vassaste i Sverige

”Inte idealiskt”

I Skåne börjar Christian Radby på Raby Gård i Furulund, höstsådden i dag, onsdag. Det är ”en vecka-tio dagar” senare än normalt. Den planerade arealen är lika stor som i fjol.

– Det är blött och stumt i marken och inte precis idealiskt. Planen är att så 250 hektar vete men vi får väl se hur det slutar. Problemet är vädret. Nu är det fint men de har lovat regn till helgen så vi får väl se, säger han.

Christian Radby är inte direkt orolig för egen del.

– Häromkring kommer nog de flesta att hinna så till den 10 oktober men jag kan tänka mig att det är värre för dem som har tyngre jordar. Än så länge är det ingen ko på isen men det drar kanske 15-20 procent mer utsäde när man kör så här sent, säger han.

PREMIUM: ”Drar undan mattan för odlare”

PREMIUM: Avräkningen blev en kalldusch

PREMIUM: Så ska du tänka inför köp av nya maskiner

PREMIUM: Så skyddar du klövarna