Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 september 2017

  Nu hotas även potatisen av regnet

  När regnet kom, kom det vid fel tidpunkt. Skörden har präglats av riklig nederbörd i stora delar av landet och ser ut att fortsätta ett tag till, och nu hotas även potatisodlingen i Halland, uppger SVT Nyheter Halland.

   Regnet ställer till det för potatisodlarna.
  Regnet ställer till det för potatisodlarna. FOTO: Marianne Persson

  Halland får normalt sett riklig nederbörd och så även i år men vid en tidpunkt då lantbrukarna hellre vill ha sol och torr väderlek. Spannmålsskörden är i stort sett tröskad i södra Sverige men ännu väntar potatisen som nu riskerar kvalitetsförsämringar om den inte kommer ur jorden.

  – Det finns en hel del potatisodlingar i södra Halland och risken är att potatisen tappar i kvalitet. Om den blir stående i vatten för länge kan den snart börja ruttna, säger Jakob Eriksson, växtodlingskonsult på Hushållningssällskapet i Falkenberg till SVT Nyheter.

  En chans för höstvete

  Många grödor är dock redan tröskade även om det står kvar en del otröskade rapsfält i södra och mellersta Sverige. Sen tröskning betyder också sen höstsådd och medan loppet är kört för många att så höstraps finns ännu ett fönster, kanske upp emot en månad till, enligt branschfolk, att så höstvete, som är den stora höstsådda grödan i Sverige.

  – Det lantbrukarna framför allt hör av sig om nu gäller sådden av höstvete där hittills mycket lite är sått och där vädret de närmsta två veckorna avgör hur mycket som blir sått, säger Jakob Eriksson och tillägger:

  – Det är olika beroende på vad som odlas och hur pass översvämmade fälten blivit. Men om inte vattnet torkar upp snart är risken att det blir mindre sått i höst.

  Upptorkad såbädd viktigt

  Enligt växtodlingsexperten Nils Yngveson på utsädesbolaget KWS kan man även så höstkorn någon vecka till förutsatt att regnet upphör och markerna torkar ur.

  – Det viktiga vid sådd av höstkorn, liksom vårkorn, är att såbädden är någorlunda upptorkad, säger han.

  LÄS MER: Han väljer bort höstrapsenLÄS OCKSÅ: Utbrott av potatiskräftaPREMIUM: Het efterfrågan på ny böna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen