facebooktwittermail

Efter beslutet - inga nya lamm på Molstaberg

Varken ägarna till Molstaberg eller LRF nöjer sig med kammarrättens beslut att inte pröva målet om skyddsjakt. Carl Aschan, med intressen i båda parterna som driver målet vidare, tror att det finns femtio procents chans att få rätt i nästa instans.

På Molstaberg kommer det inte finnas några vårlamm nästa år - ägarna har beslutat att inte betäcka sina tackor i höst.
På Molstaberg kommer det inte finnas några vårlamm nästa år - ägarna har beslutat att inte betäcka sina tackor i höst. FOTO: MARIANNE LINDBERG

– I förlängningen är vi beredda att ta det här ända till EU-domstolen. Det är en orimlig situation om enskilda företag ska tvingas betala enorma belopp för att bygga tusentals mil rovdjursstängsel, säger Carl Aschan.

Som ATL rapporterade om i går nöjer sig varken ägarna till Molstaberg eller LRF med kammarrätten i Sundsvalls beslut att inte pröva målet angående skyddsjakt efter upprepade vargattacker på säteriets får. LRF driver fallet som ett principmål och planerar nu att överklaga beslutet till högsta förvaltningsdomstolen. Carl Aschan är både släkt med familjen som driver gården och regionchef på LRF Mälardalen.

– Jag tror det är 50-50 chans att få rätt i nästa instans, och det beror på om de vågar lyfta de principiella frågor som vi vill ha svar på. Vi menar att myndigheterna i första hand ska skydda sina medborgare och deras företag - inte bara vargen i skogen, säger Carl Aschan.

Konflikten mellan Molstaberg och länsstyrelsen i Stockholm, som nu får fortsatt rättsligt efterspel, har till stor del handlat om att fåren på gården inte till fullo varit skyddade med rovdjursavvisande stängsel. Molstaberg har haft en av landets största fårbesättningar och har tvekat inför kostnaderna.

– Det rör sig om flera miljoner som de ska lägga ut privat, för att skydda sig mot rovdjur som staten ansvarar för. Det är principiellt intressant att pröva om det verkligen är förenligt med proportionalitetsprincipen och våra lagar att indirekt tvinga dem till det, säger Carl Aschan.

I väntan på framtida rättsutslag har Molstaberg redan beslutat sig för att lägga ner lammproduktionen, på grund av att de känner sig motarbetade av myndigheterna.

– De orkar helt enkelt inte längre, så de kommer inte att betäcka sina tackor i höst. Det är tråkigt, för vi har redan en väldigt låg självförsörjningsgrad på får- och lammkött i Sverige. Nu försvinner ett av landets fem, sex största företag på området, säger Carl Aschan.

LÄS MER: Molstaberg överklagar beslutet att inte bevilja skyddsjakt

LÄS MER: "Fåren har inte varit tillräckligt väl skyddade"

LÄS MER: Molstaberg blir principmål för LRF