Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 17 februari 2018

  Nytt sadelregister lanseras mot stölder

  Ett nytt sadelregister, Sellamigo, utvecklat i Sverige, har tagits fram för att avskräcka sadeltjuvar.

  FOTO: Serg Myshkovsky

  – Vi utsattes för en stor sadelstöld förra året på min föräldragård och de tog saker för stora värden. Då önskade jag att det här registret hade funnits, men det gör det nu, säger Karolina Malmlöv, som står bakom Sellamigo, till ATL.

  Den digitala tjänsten Sellamigo lanserades i veckan och är till för att ridsportsföreningar, hästföretag och privatpersoner ska kunna registrera sina befintliga sadlar. Det går också att anmäla om sadlar byter ägare eller om de blivit stulna.

  Genom att fylla i sadelns unika ID-nummer och ladda upp det i databasen ska sadeln bli lättare att spåra. Genom att rapportera in stulna sadlar ska det även bli svårare för tjuvar att sälja dem vidare.

  – Idén kom i och med att jag under många år jobbade som sadelutprovare. Jag träffade ofta kunder som hade råkat ut för inbrott och blivit av med sadlar. Då slog det mig att vi skulle behöva ett register, berättar Karolina Malmlöv.

  Avgift för registrering

  Affärsmodellen går ut på att en sadelägare betalar en engångsavgift för att registrera en sadel, och en mindre avgift betalar man vid ett ägarbyte.

  – Alla sadlar har ett unikt ID-märke från sitt sadelmärke och det består av både bokstäver och siffror i en kombination som varierar beroende på tillverkare. Numret hittar man under kåpan på sadeln, ofta närmast hästen, och det är det som man fyller i.

  Vill slå globalt

  Enligt Karolina Malmlöv är tjänsten det enda sadelregistret i sitt slag och tanken är att Sellamigo ska göra en global resa. Bolaget har en dialog med internationella sadeltillverkare och även svenska försäkringsbolag har visat intresse.

  – Det är bra att ha sina sadlar registrerade i din kontakt med försäkringsbolaget. Du kan visa att det verkligen är din sadel och försäkringsbolaget vet också att det inte är något försäkringsbedrägeri som det är frågan om.

  Tjänsten har tagit ett år att ta fram och blev möjlig tack vare utvecklingsstöd från Almi. En annan svensk affärspartner har också hjälpt till med den tekniska utvecklingen.

  Finns ingen risk att stöldligor drar nytta av tjänsten?

  – Vi har varit väldigt noga med säkerheten. Man kan inte söka på olika sadlar för att få reda på var de finns och man kan inte söka på personer eller adresser. Det är naturligtvis så att sadlar som blivit stulna i dag kan bli inregistrerade i tjänsten. Men då är de i alla fall med i registret. Och vi ser positivt på andra åtgärder som komplement till tjänsten, som till exempel att man dna-märker sina sadlar, avslutar Karolina Malmlöv.

  LÄS OCKSÅ: Försäkringsbolag uppmanar till DNA-märkningLÄS OCKSÅ: Sverige får egen hästföretagarstrategiLÄS OCKSÅ: Den okända historien om ATL:s galoppörerLÄS OCKSÅ: Genombrott för svenskt kvarkavaccin

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen