Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 12 februari 2018

  Genombrott för svenskt kvarkavaccin

  Forskarna har nått ett genombrott i utvecklingen av ett vaccin mot kvarka. Om ett par år finns det nya vaccinet på marknaden.

   Efter flera års forskning har SLU i samarbete med Karolinska Institutet och Animal Health Trust i Storbritannien fått fram ett vaccin mot kvarka.
  Efter flera års forskning har SLU i samarbete med Karolinska Institutet och Animal Health Trust i Storbritannien fått fram ett vaccin mot kvarka. FOTO: Mostphotos

  ATL har tidigare skrivit om försöken att få fram ett vaccin verksamhet mot den smittsamma luftvägsinfektionen, som skapar stort lidande för drabbade hästar och får stora ekonomiska konsekvenser för de stall sjukdomen bryter ut i.

  Det är svenska och brittiska forskare som nu kunnat ta fram ett nytt vaccin som ger ett bra skydd mot kvarka. Vissa av vaccinkompositionerna har visat sig skydda över 80 procent av de infekterade hästarna.

  Forskningen har pågått under ett antal år och nu har man nått fram till ett genombrott. Vaccination med så kallade fusionsproteinr har visat sig vara både säkert och ge ett bra skydd:

  – Resultaten är mycket spännande och när det gäller kvarka måste det ses som ett genombrott i vaccinutveckligen, säger docent Lars Frykberg vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i ett pressmeddelande.

  För forskarna har det varit en utmaning att ta fram ett vaccin mot just kvarka. Tidigare har man använt försvagade levande bakterier för att framställa vaccinet men det har visat sig vara osäkert och kunnat ge svåra biverkningar.

  Bedömningen är att det nya vaccinet ska kunna finnas tillgängligt på marknaden 2020.

  Forskarna konstaterar också att metoden att använda vissa proteiner inte begränsas till kvarkavaccin utan kan också användas i utvecklingen inom andra vaccinprojekt.

  Resultatet av testerna har nu publicerats i den medicinska tidskriften Vaccine.

  LÄS OCKSÅ: Kvarka sprids med importerade hästarLÄS OCKSÅ: ”En katastrof för stallet”PREMIUM: Lantbrukare välkomnar förlängd vaccination mot mjältbrandLÄS MER: Svenskt vaccin ska rädda hästar från kvarka

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen