Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 januari 2018

  Kvarka stort problem för landets ridskolor

  Hästsjukdomen kvarka ställer till det för många hästägare i Sverige. Ridskolor är särskilt utsatta då de köper in hästar som har importerats från andra länder.

   Hästsjukdomen kvarka sprids med importerade hästar.
  Hästsjukdomen kvarka sprids med importerade hästar. FOTO: Ann Lindén

  Under 2017 drabbades 100 gårdar av luftvägssjukdomen kvarka, enligt statistik från Jordbruksverket. Sjukdomen kommer till Sverige med smittade hästar som har köpts in från andra länder, det rapporterar Sveriges Radio.

  – Det förefaller vara väldigt starkt kopplat till att man köper in nya hästar. På 14 kvarka-gårdar som vi är klara med hade det kommit nya hästar till tolv av dem, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA, till Sveriges Radio.

  Stora förluster

  I samband med ett forskningsprojekt om kvarka har Gittan Gröndahl intervjuat ett 60-tal veterinärer och hästägare i Västra Götaland. Bland de mest utsatta är landets ridskolor då de ofta köper in importerade hästar. När en häst är smittad måste stallet isoleras. Många verksamheter går därför miste om stora pengar, berättar Gittan Gröndahl.

  – De ridskolor och gårdar som berättade om sina förluster, det kunde variera från ett par tusen upp till 200 000 med ett medelvärde runt kanske 80 000 kronor. Det är tufft för det är inte pengar som ridskolorna har.

  LÄS OCKSÅ: Stort ridhus satt i karantänLÄS OCKSÅ: Ridklubb får pengar efter kvarkautbrott

  Relaterade artiklar

  Till toppen