Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 22 januari 2016

  Svenskt vaccin ska rädda hästar från kvarka

  Om några år hoppas forskarna att det nya svenska vaccinet mot kvarka ska finnas tillgängligt på marknaden.

  Bild 1/2
  Bengt Guss
  Bild 2/2Bengt Guss

  Kvarka är en plågsam sjukdom för hästar som drabbas och som även kan ge stora ekonomiska konsekvenser för anläggningar som drabbas av större utbrott. Antalet kvarkafall 2015, som atl.nu skrev om i tisdags, var också det högsta på 12 år.

  Läs artikeln om kvarka här.

  Det är svårt att skydda sina hästar mot kvarka. Bakterien finns överallt och något verksamhet vaccin finns inte på marknaden. Det har funnits vaccin tillgängligt i Sverige tidigare. Men det preparatet, liksom andra som finns utomlands, har fungerat dåligt och med allvarliga biverkningar.

  Men om några år kan ett nytt svenskt vaccin nå marknaden. Det är snart 20 år sedan de första diskussionerna tog fart om att få fram ett verksamt vaccin mot kvarka i Sverige. Det var mellan Bengt Guss, i dag professor på SLU i veterinärmedicinsk bakteriologi, och Jan-Ingmar Flock, professor på Karolinska Institutet samt Nordvacc Läkemedel, Stockholm.

  Genombrottet i forskningen kom 2009.

  – Men det tar längre tid än man tror. Men vi hoppas nu nå ända fram till ett godkännande och en central registrering i Europa inom några år, säger Bengt Guss.

  Projekt i slutfasen

  Målet med den forskning och utveckling som gjorts av det nya vaccinet; Strangvac, har varit att hitta ett effektivt och säkert vaccin.

  – Vi har sett ytterst lite problem med vaccinet i våra försök, säger Bengt Guss.

  Man är nu i slutfasen av projektet. Arbetet med att ta fram all dokumentation som behövs för ett godkännande pågår. Samtidigt görs nu slutliga kliniska prövningar vid Animal Health Trust i Newmarket i England.

  Rättigheter i bolag

  Att det tagit tid har också handlat om finansieringen av forskningen. Under resans gång har grundforskningen som är basen för projektet bland annat fått anslag från Nutek, SLU, Formas och Stiftelsens Hästforskning.

  Alla rättigheter och arbetet att kommersialisera vaccinet ligger numera i ett separat bolag; Intervacc AB. Bland investerarna i bolaget finns bland annat stora hästägare inom travet som Bengt Ågerup, mannen bakom Stall Zet, och Knutsson Holdings som också äger bolaget Knutsson Trotting, vars mest kända häst hittills är världsrekordhållaren Sebastian K.

  Relaterade artiklar

  Till toppen