Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 14 februari 2018

  Ny gemensam strategi för hästföretagare

  För första gången får Sverige en hästföretagarstrategi. Målet är att öka lönsamheten och konkurrenskraften för landets hästföretagare.

   Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst.
  Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst. FOTO: LRF Häst

  Efter fyra års verksamhet påbörjar LRF Häst nu arbetet med en nationell hästföretagarstrategi.

  – Vi kände att vi inte ville rulla på i gamla fotspår. Vi ville arbeta mer effektivt, ta nya grepp och inkludera fler, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst.

  Vid ett möte i januari bjöds ett 30-tal organisationer och myndigheter in och presenterades för idén om en hästföretagarstrategi och handlingsplan. Flera engagerade hästföretagare var också på plats.

  – Vi fick ett rungande ja som svar på vår fråga, säger Erica Lindberg, chef på LRF Häst.

  Konkurrenskraften ska öka

  Vad målet för strategin kommer att vara arbetar organisationerna med nu. Men LRF Häst har som övergripande mål att antalet professionella hästföretagare ska blir fler, samt att lönsamheten och konkurrenskraften ska öka.

  – Vi påbörjade planeringen av detta under förra året. Nu har vi en projektledare och under våren kommer vi att definiera mål, samt enas om strategi och vision. I vår går förslaget ut på remiss till inbjudna organisationer, säger Erica Lindberg.

  LRF Häst har tittat hur andra branscher har arbetat med strategier och handlingsplaner som till exempel mjölk, gris, nötkött och lamm.

  – LRF Häst kommer att samordna arbetet men det är organisationerna med koppling till hästbranschen som tillsammans måste arbeta med handlingsplanerna så att strategin blir verklighet. De branscher som har gjort det här tidigare har berättat att det är viktigt att organisationerna växelverkar och samarbetar för att få största möjliga effekt av det gemensamma arbetet, avslutar Erica Lindberg.

  Några av de inbjudna organisationerna

  Hästnäringens Nationella Stiftelse

  Hästnäringens Yrkesnämnd

  Jordbruksverket

  Hushållningssällskapet

  Svenska Hovslagarföreningen

  Brukshästorganisationernas Samarbetsorganisation

  Gård och Djurhälsan

  Hästföretagarna

  Distriktsveterinärerna

  Sveriges Lantbruksuniversitet

  LÄS OCKSÅ: Den okända historien om ATL:s hästarLÄS OCKSÅ: Så bedrivs jakten på lättrörliga eleverLÄS OCKSÅ: Nu ska hästarna inte hamna mellan stolarna

  Relaterade artiklar

  Till toppen