Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 13 januari 2018

  Den okända historien om ATL:s hästar

  En gång i tiden var ATL en riktig hästhandlartidning. Förutom alla hästannonser, så kan det nu avslöjas att ATL även ägde vinstrika galopphästar.

  Stadsbornas nybyggen sluter sig runt hästgården gamla Kungshults gård norr om Helsingborg. Omgiven av troféer från jakt och galopp sitter ATL:s legendariska annonsdirektör Nils Adlercreutz i salongen och berättar den idag helt osannolika historien om när annonsbladet ägde vinstrika galoppörer. Och den nya hästen som åter ska ta Stall ATL till toppen inom galoppsporten.

   Nils Adlercreutz driver det vinstrika Stall ATL och var tidigare annonsdirektör för tidningen. Det var hans idé att tidningen skulle satsa på galopp.
  Nils Adlercreutz driver det vinstrika Stall ATL och var tidigare annonsdirektör för tidningen. Det var hans idé att tidningen skulle satsa på galopp. FOTO: Torbjörn Esping

  LÄS OCKSÅ: Det innebär nya djurskyddslagenLÄS MER: Uppropet #visparkarbakut enar ridsporten

  ”Hästar är mitt liv”

  Nils Adlercreutz tyckte i början av 1990-talet att hans tidning, ATL, skulle satsa på galopp. Klädda i hängslen och ATL:s logga på hjälmen skulle hästarna och ryttaren bygga tidningens varumärke. Både artiklar och radannonser handlade till en icke föraktlig del om hästar på den tiden.

   Superman och Niklas Lovén pustar ut efter 4000 meter | Täby 121028 | Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
  Superman och Niklas Lovén pustar ut efter 4000 meter | Täby 121028 | Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp FOTO: Stefan Olsson / Svensk Galopp

  Och med egna galopphästar skulle Nils Adlercreutz dessutom få en plattform i sporten han älskat i hela sig liv.

  – Det har varit mycket glädje. Hästar är mitt liv, hästar, hästar, hästar.  Det är nummer ett, så är det, säger han.

  LÄS MER: Bonden bjuder på fri galoppLÄS OCKSÅ: Studie: Tölt och trav lika jobbigt

  Så mycket sprang de in

  1992 kom brittiska Peace King till Sverige. På 25 starter för Stall ATL sprang fuxen in en halv miljon kronor. Den andra hästen som LRF Media ägde var Leewa, som kom till Sverige 1994, och som sprang in över en miljon kronor på 56 starter. Leewa vann mer än var fjärde lopp.

   Superman vinner med Niklas Lovén | Täby 121028 | Foto: Stefan Olsson. Svensk Galopp
  Superman vinner med Niklas Lovén | Täby 121028 | Foto: Stefan Olsson. Svensk Galopp FOTO: Stefan Olsson / Svensk Galopp

  – De betalade sig, även om det inte blev några stora slantar över. Det var ett styrelsemöte där man ifrågasatte om tidningen verkligen skulle ha en galopphäst, men då visade vd resultatet på dem och då tystnade man. Pengarna gick till tidningen, jag fick dem inte, tidningen stod som registrerade ägare, säger Nils Adlercreutz.

   Svenskt Grand National - Lights Out och Niklas Lovén , Strömsholm 100613.
  Svenskt Grand National - Lights Out och Niklas Lovén , Strömsholm 100613. FOTO: Stefan Olsson / Svensk Galopp

  Hästar i balansräkningen

  Men talar den gamle annonsdirektören sanning? Ägde verkligen tidningsförlaget LRF Media hästar? Det var inte allmänt känt på tidningen. ATL har pratat med flera gamla chefredaktörer och verkställande direktörer. Mycket få säger sig veta eller minnas något idag. Men dåvarande VD:n Erik Svensson minns att han upptäckte ett par hästar i balansräkningen 1997.

  – Det viktiga för mig som vd då var att vi avvecklade ägandet av hästarna, det tyckte jag var smått pinsamt, att vi ägde hästar i företaget, säger han.

   - Det var ett styrelsemöte där man ifrågasatte om tidningen verkligen skulle ha en galopphäst, men då visade vd resultatet på dem och då tystnade man, berättar Nils Adlercreutz.
  - Det var ett styrelsemöte där man ifrågasatte om tidningen verkligen skulle ha en galopphäst, men då visade vd resultatet på dem och då tystnade man, berättar Nils Adlercreutz. FOTO: Torbjörn Esping

  Stall ATL finns kvar

  Att LRF Media ägde hästar tycks ha varit en hemlighet och en pinsamhet. Lösningen blev att Nils Adlercreutz fick köpa ut hästarna och han har sedan dess fortsatt att driva Stall ATL på egen hand.

   Till slut fick Nils Adlercreutz köpa ut ATL:s hästar och han har sedan dess fortsatt att driva Stall ATL på egen hand.
  Till slut fick Nils Adlercreutz köpa ut ATL:s hästar och han har sedan dess fortsatt att driva Stall ATL på egen hand. FOTO: Torbjörn Esping

  Åtminstone två hästar till är värda att nämna. Danska Lights Out och hans halvbror Superman, som sprungit in runt två miljoner kronor vardera under sina karriärer. Och som i princip vunnit allt vad som finns att vinna i hinder i Sverige.

  – På Strömsholm, som är den största banan har Stall ATL vunnit åtta hinderlöp, och det är det ingen annan som har gjort, inget annat stall, säger Nils Aldercreutz.

   Nils Adlercreutz driver det vinstrika Stall ATL. Ulysses är framtidshoppet.
  Nils Adlercreutz driver det vinstrika Stall ATL. Ulysses är framtidshoppet. FOTO: Karen Kuszli

  LÄS MER: Dags att ändra synen på ridsportsföretag

  Medaljens baksida

  Dessutom har ATL haft ett 20-tal hästar med blandade framgångar. Att driva ett galoppstall är mer olönsamt än att göra tidningar. Det är svårt att få ihop kalkylen när varje häst kostar 180 000 kronor om året i träningsavgifter och kanske inte blir så bra som man hoppats.

  – Mina hästar har sprungit in fyra miljoner, men det har kostat mer. Det finns en baksida på medaljen.

  Vi går över gårdsplanen genom stallet med 30 boxar upp till ridhusets klubbrum. Vinnartäcken och rosetter hänger längs väggarna. Längs in i hörnet står en inramad tidningssida där annonschefen ses leda en liten ponny.

   Nils Adlercreutz driver det vinstrika Stall ATL och Niklas Lovén är hans ryttare.
  Nils Adlercreutz driver det vinstrika Stall ATL och Niklas Lovén är hans ryttare. FOTO: Torbjörn Esping

  Ponnyn Nisse bet folk

  ATL skulle testa handla med hästar på Sjöbo marknad och köpte första ponnyn Nisse för 4 000 kronor. Tanken var att sälja och köpa hästar under dagen se hur mycket man kunde tjäna på en dag. Men när kvällen kom hade Nils Adlercreutz fortfarande Nisse kvar och fick lasta in honom i sin Volvo herrgårdsvagn.

  – Jag tog hem den och hade den här på gården. Och jag hade med den på Elmia, där bet den folk. Gud vad roligt vi hade.

  LÄS OCKSÅ: Säljer häst för 800 kronor

   Niklas Lovén ger Dennis Persson en lite lortig puss efter segern med Superman i Familjen Perssons Minneslöpning.
  Niklas Lovén ger Dennis Persson en lite lortig puss efter segern med Superman i Familjen Perssons Minneslöpning. FOTO: Stefan Olsson / Svensk Galopp

  Treårig valack är framtidshoppet

  Nils Adlercreutz är idag 78 år gammal. Stall ATL har haft det segt de senaste åren. Men Nils Adlercreutz drömmer om att stå i vinnarcirkeln igen. Att få sluta sin karriär som hästägare med lite mer framgång, att återupprätta hedern.

  Stall ATL:s hopp är Ulysses är en treårig valack som nyligen gjorde sitt första hinderlopp i Oslo, där han slutade fyra och vann 5 000 kronor.

  – Det var en träning under tävlingslika förhållanden. Jag var väldigt nöjd med de svaren jag fick där, förhoppningsvis har vi en stjärna i vardande, säger tränaren Dennis Persson.

  – Jag drömmer om att han vinner Grand National på Strömsholm om fyra år med Niklas Lovén på ryggen. Det är det finaste man kan vinna.  Sedan ger vi oss, säger Nils Adlercreutz.

  LÄS OCKSÅ: Jaktsabotörer fall för polisenLÄS OCKSÅ: Vill möta markägare i domstol

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen