Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 3 november 2017

  Uppmanar till att DNA-märka sadlar

  En våg av sadelstölder har drabbat delar Mellansverige i höst. Nu uppmanar försäkringsbolag sina kunder att DNA-märka dyrare sadlar.

  Sedan i september har totalt 69 sadlar stulits från Västmanlands, Örebros och Uppsala län. Sadeltjuvarna har främst riktat in sig på värdefulla sadlar. Polisen har hittills knappt några spår att gå på.

   Sadelstölderna har skett på nätterna och polisen har knappt fått in några vittnesmål eller iakttagelser.
  Sadelstölderna har skett på nätterna och polisen har knappt fått in några vittnesmål eller iakttagelser. FOTO: arkivbild

  LÄS OCKSÅ: Hon blir ny chef på Flyinge

  I måndags fick 8000 hästägare i Västmanland och Örebro ett SMS från försäkringsbolaget Länsförsäkringar, vilket SVT Nyheter Västmanland var först med att rapportera. I SMS:et får hästägare som har dyrare sadlar bland annat rådet att försöka göra dem spårbara.

  – Jag håller själv på med hästar men har svårt att se skillnad på om en sadel kostar tio eller tjugo tusen kronor. Men det ser tjuvarna. De som stjäl är oerhört kunniga och har antagligen rekat en längre tid, säger Per Anderz Eldenfalk, försäljningschef inom lantbruk på Länsförsäkringar i Västmanland.

  Teknik för att skydda sig

  DNA-märkning innebär att man stryker en särskild vätska på sadeln, som polis och tull kan läsa av.

   - Tjuvarna är oerhört kunniga om sadlarnas värde. De kan ha rekat under en längre tid, säger Per Anderz Eldenfalk på Länsförsäkringar i Västmanland.
  - Tjuvarna är oerhört kunniga om sadlarnas värde. De kan ha rekat under en längre tid, säger Per Anderz Eldenfalk på Länsförsäkringar i Västmanland. FOTO: Länsförsäkringar

  – Du köper helt enkelt en helt unik vätska som du penslar på sakerna. Den innehåller unik DNA som inte syns och kostar några hundralappar, säger Per Anderz Eldenfalk.

  Det finns även mindre GPS-sändare som kan sys in i bossorna på sadeln, och som vid behov aktiveras genom appar i mobilen.

  – Tekniken förfinas hela tiden, men det är också bra att märka upp i sadelkammaren att man har stöldmärkta sadlar. Förhoppningsvis avskräcker det en del, säger Per Anderz Eldenfalk.

  Inbrott på natten

  Mellan den 11 september och 23 oktober har det varit 18 inbrott i stall i regionen och Uppsala län har drabbats hårdast. Alla sadelstölderna har skett på natten och det finns knappt några vittnesuppgifter eller iakttagelser från allmänheten. Polisens hypotes är att det rör sig om ligor som tar sadlarna ut ur landet. Per Anderz Eldenfalk är inte lika säker.

  – Vi vet inte om det faktiskt kan finnas en marknad för stulna sadlar i Sverige. Även i Travsverige har det förekommit stölder av sulkys som varit värda uppemot 70 000- 100 000 och där misstänker man att de kan vara kvar i Sverige, säger Per Anderz Eldenfalk.

  VIDEO: Större intresse för svensk ull

  Relaterade artiklar

  Till toppen