facebooktwittermail d

Global uppvärmning gynnar japansk vinodling

Sapporo

Den globala uppvärmingen ställer till det för slalomåkarna i Japan. Men vinodlarna gynnas.

Mot en fond av vitklädda bergstoppar vilar vinstockarna på Hokkaido Wine i den mjuka snön.

Men inte så länge till.

Skidbackarna i närliggande Sapporo måste numera allt oftare ta hjälp av snökanoner och medeltemperaturen i regionen har stigit med nära två grader under de år som gått sedan staden stod värd för vinter-OS (1972).

Den globala uppvärmningen har gjort att våren kommer tidigare och hösten varar längre på den japanska nordön Hokkaido. På kort tid har det uppstått ett klimat nära nog idealiskt för druvan Pinot Noir.

Potatis har av tradition och nödvändighet varit Hokkaidoböndernas viktigaste gröda, men där man förr om åren diskuterade knölar som Danshaku och May Queen är det numera Chardonnay och Gewürtztraminer som gäller. Och så förstås den känsliga, men mycket populära, Pinot Noir - vanligt förekommande i exklusiva röda bourgogneviner.

– Klimatet har förändrats och nu kan vi odla druvsorter som var omöjliga tidigare, säger Hideo Kikuchi, ägare till vingården Hokkaido Wine. Med sina 24 hektar är den en av de större gårdarna på Hokkaido.

Enligt statistik från det japanska Jordbruksdepartementet är Kikuchi inte ensam om upptäckten. På några få år har antalet vingårdar på Hokkaido nästan fördubblats och det rapporteras till och med att franska vintillverkare fått upp ögonen för öns klimatfördelar och börjat köpa upp mark för att odla Pinot Noir.

Hemligheten bakom att lyckas med den omvittnat svåra druvsorten är att hitta ett lagom torrt klimat där medeltemperaturen under de sex sommarmånaderna ligger mellan 14 och 16 grader. Nordöstra Frankrike, Kalifornien och Nya Zealand hör till de områden som anses idealiska. Norra Japan gör det normalt inte, men så kan klimatutvecklingen de senaste decennierna knappast heller sägas vara normal.

LÄS OCKSÅ: Lysande tråd får hotad bransch att spira

LÄS OCKSÅ: Drönare räddar riset

LÄS OCKSÅ: Därför står allt mer japansk åkermark utan ägare

Japansk vinodling, det lilla som förekommit, har hittills varit koncentrerad till Yamanashi län, väster om Tokyo. Här har dock den fuktiga sommarhettan ställt till det med torka, svamp- och insektsangrepp - problem som blivit värre de senaste åren.

Baksidan av myntet är att när odlingsgränsen sakta kryper norrut så förlorar den samtidigt mark i andra änden.

Fruktodlingar - i synnerhet citrusfrukter och äpplen - vill inte ha det för varmt. När medeltemperaturen går över 18 grader sker tillväxten alldeles för snabbt och frukten blir vattnig och smaklös.

Att fruktodlare i de sydligare regionerna av Japan på kort tid ska kunna ställa om till papaya, ananas och mango är det få bedömare som tror. Däremot tycks Pinot Noir ha kommit för att stanna.

Japanskt vin

Konsumtion 2004: 250 miljoner liter - 2 liter/person

Konsumtion 2014: 370 miljoner liter - 3 liter/person

Antal vingårdar: 200

Tariff på importerat vin: 15 %

Marknadsandelar: Frankrike 35 %, Italien 20 %, Chile 17 %, Spanien 11 %

Källor: Japan Winery Association, EU-Japan Centre for Industrial Cooperation

LÄS OCKSÅ: Tempeh ska göra gula ärtor mer populära

LÄS OCKSÅ: Skogsägaren som satsar på singelservice

LÄS OCKSÅ: Han vill stoppa gåsexplosionen