Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 december 2017

  Drönare räddar riset för japanska odlare

  Tokyo.

  Med en medelålder som snabbt närmar sig pensionsstrecket är det kanske inte så konstigt att japanska risodlare snabbt tagit till sig de nya möjligheter som tekniken lagt i deras händer. Senast ut är att låta fjärrstyrda drönare sköta besprutningen - en teknik som sparar såväl ömmande ryggar som konkurrensutsatta yen.

  På Tokyos nyligen avslutade jordbruksmässa tilldrog sig drönarna inte oväntat det största intresset. Folk flockades när Yamaha och uppstickaren Nileworks visade upp flygande robotar som, med centimeterprecision, klarade av att spruta exakta utmätta doser av bekämpningsmedel över åkerlappar som medvetet anlagts i oregelbundna former.

  – I Kalifornien odlar de ris till en fjärdedel av kostnaden i Japan. Med vår drönare kan vi ta upp konkurrensen med de amerikanska odlarna, säger Hiroshi Yanagishita, VD på Nileworks.

   Drönaren kan med centimeterprecision spruta exakta doser av bekämpningsmedlen.
  Drönaren kan med centimeterprecision spruta exakta doser av bekämpningsmedlen.

  Det japanska jordbrukets främsta säljargument, och samtidigt största fiende, är att åkerplättarna är små och det mesta sker småskaligt. Risplantorna odlas en och en och besprutningen görs manuellt med handdriven pump. När det är dags för skörd går risodlaren längs fårorna och kapar axen med sin skära.

  Dyrt arbetssätt

  – Det är så vi alltid har gjort, men ingen vet väl bättre än vi att det är en gammalmodig och kostsam metod, säger risodlaren Ken Uemura.

  De nya drönarna öppnar för betydligt effektiva och mindre krävande jordbruk. Investeringen är förvisso inte blygsam, men de motsvarande 250 000 kronor som Nileworks tar för sin premiumdrönare är snabbt intjänade om flera odlare går ihop.

   Med vår drönare kan vi ta upp konkurrensen med de amerikanska odlarna, säger Hiroshi Yanagishita, VD på Nileworks.
  Med vår drönare kan vi ta upp konkurrensen med de amerikanska odlarna, säger Hiroshi Yanagishita, VD på Nileworks.

  Drönarna styrs via en ipad eller en mobil och kan med hjälp av ytterst känsliga sensorer hålla såväl höjd- som sidoavgränsningar med imponerande precision. Nileworks har dessutom lagt till en kamera på sin drönare, vilket innebär att odlaren kan sitta vid skrivbordet och övervaka hur riset växer och var det behöver vattnas respektive besprutas.

  Yamaha var bland de första att presentera en obemannad helikopter för jordbruksändamål, men företaget har nu alltmer gått över till drönartekniken eftersom den är både billigare och effektivare.

  På export

  Nästa steg är att lansera tekniken utanför Japans gränser och såväl Yamaha som Nileworks har långt gångna planer på att exportera sitt kunnande.

  Måhända kommer det att visa sig att de under så lång tid utskällda japanska jordbruksmetoderna kommer till heders igen. Småskalighet är tack vare den nya tekniken högsta mode igen. Dessutom lönsamt.

   Medelåldern på japanska risodlare närmar sig snabbt pensionsstrecket.
  Medelåldern på japanska risodlare närmar sig snabbt pensionsstrecket.

  Japan

  I Japan har ris odlats sedan omkring 4 000 f Kr

  Japans grödor i sammandrag (miljoner ton):

  Ris 11

  Sockerbetor 4,7

  Potatis 2,9

  Kål 2,3

  Mandariner 1,4

  Lök 1,1

  Sötpotatis 1,0

  Äpplen 0,9

  Gurka 0,7 Källa: FAO

  LÄS OCKSÅ: Ägarlöst land breder ut sig i JapanLÄS OCKSÅ: Nordkoreanskt hot drabbar japanska lantbrukareLÄS OCKSÅ: Låt drönaren spruta odlingenATL-tv: Från mässgolvet på Agritechnica

  Till toppen