Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 november 2017

  Nordkoreanskt hot drabbar japanska lantbrukare

  I något som kan liknas vid en dominoeffekt börjar de upprepade hoten från Nordkoreas ledare Kim Jong-Un nu bli kännbara på den japanska landsbygden.

  USA:s president Donald Trump gästar inom kort Tokyo och han har inför besöket signalerat att USA vill ha ett frihandelsavtal med Japan i utbyte mot fortsatt militärt stöd.

   När Nordkorea har intensifierat sina robottester har hotbilden mot Japan ökat. Det storpolitiska bråket kan också få konsekvenser för det japanska lantbruket.
  När Nordkorea har intensifierat sina robottester har hotbilden mot Japan ökat. Det storpolitiska bråket kan också få konsekvenser för det japanska lantbruket. FOTO: Said Karlsson

  USA har länge krävt ökat tillträde till den japanska livsmedelsmarknaden, men den mäktiga jordbrukskooperationen Nokyo med närmare tio miljoner medlemmar har hittills sagt stopp.

  LÄS MER: Japanska bönder vann i rätten

  Resultatet är att Japan har industrivärldens högsta matpriser, men också att kvaliteten och säkerheten ligger på en jämförelsevis hög nivå.

  – Vår viktigaste uppgift är att se till att medlemmarna kan leva på sin verksamhet, många har redan nu svårt att klara sig, sade Nokyos ordförande Toru Nakaya nyligen.

  Oro bland äldre lantbrukare

  Reser man runt på den japanska landsbygden är oron stor över utvecklingen. Bland de äldre lantbrukarna klagas det över att det är svårt att hitta någon som vill ta över verksamheten, medan yngre bekymrar sig för effekterna av en allt mer globaliserad livsmedelsmarknad.

  – Om regeringen går med på USA:s krav på slopade importtullar på nötkött kommer jag inte att ha en chans att konkurrera, säger uppfödaren Kenichi Suzuki i Ibaraki län, norr om Tokyo. Marknaden kommer att svämmas över av billigt amerikanskt kött.

   USA vill ha ett frihandelsavtal med Japan i utbyte mot militärt stöd i kampen mot Nordkorea. ”Marknaden kommer att svämmas över av billigt amerikanskt kött”, säger uppfödaren Kenichi Suzuki i Ibaraki län, norr om Tokyo som fruktar frihandelsavtalets konsekvenser.
  USA vill ha ett frihandelsavtal med Japan i utbyte mot militärt stöd i kampen mot Nordkorea. ”Marknaden kommer att svämmas över av billigt amerikanskt kött”, säger uppfödaren Kenichi Suzuki i Ibaraki län, norr om Tokyo som fruktar frihandelsavtalets konsekvenser. FOTO: Said Karlsson

  Den japanska regeringen har att välja mellan pest och kolera. Å ena sidan vill man inte stöta sig med USA, å andra sidan kommer ett frihandelsavtal sannolikt att slå undan benen för många av landets lantbrukare samtidigt som den redan låga självförsörjningsgraden, 40 procent, i så fall skulle sjunka ytterligare.

  Trump motståndare till multilaterala frihandelsavtal

  Från Trumpadministrationen har man hittills visat liten förståelse för den typen av argument. Trump själv är en uttalad motståndare är till multilaterala frihandelsavtal av typen Trans-Pacific Partnership (TPP).

  TPP var tänkt att omfatta hela stillahavsregionen utom Kina och hade stötts och blötts i flera år innan Donald Trump i somras deklarerade att USA drog sig ur och för att i stället tänkte satsa på bilaterala avtal.

  I de förberedande diskussionerna innan toppmötet i Tokyo mellan Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe som ska hållas den 5 november, underströk den amerikanske handelsministern Sonny Perdue att USA räknar med att japanska regeringsföreträdare ska göra det som är ”bäst” för landet.

  – Det är vår övertygelse att det goda geopolitiska samarbete vi har med Japan bör återspeglas i de pågående handelssamtalen, sade Perdue.

  LÄS MER: Handelsavtal påskrivet mellan EU och Japan

  Hur högt den japanska regeringen vågar spela återstår att se. Jämfört med det uppskruvade läget i slutet av sommaren har det varit tämligen tyst från Kim Jong-Un och Pyongyang de senaste veckorna.

   ”Om regeringen går med på USA:s krav på slopade importtullar på nötkött kommer jag inte att ha en chans att konkurrera”, säger uppfödaren Kenichi Suzuki i Ibaraki län, norr om Tokyo.
  ”Om regeringen går med på USA:s krav på slopade importtullar på nötkött kommer jag inte att ha en chans att konkurrera”, säger uppfödaren Kenichi Suzuki i Ibaraki län, norr om Tokyo. FOTO: Said Karlsson

  Risken med att låta japanska jordbrukare ta stöten för att blidka USA på kort sikt är, enligt bedömare, att man riskerar att slå ut landets livsmedelsförsörjning på lång sikt.

  – Folk vill ju ha mer närproducerat och ekologiskt. Då känns det som ett steg i helt fel riktning att öppna portarna på vid gavel för produkter som vi i grunden vet väldigt lite om hur de tagits fram. Visst, de är säkert billigare än maten vi producerar i Japan, men jag tycker ända att våra politiker tar ganska stora risker som de agerar nu, säger Kenichi Suzuki.

  Robotar över Japan

  Som en grym ödets ironi har de senaste nordkoreanska robotarna passerat över norra Japan, alltså den landsände där en stor del av jordbruk och köttuppfödning bedrivs. Då var det många som drog en lättnadens suck över att man klarade sig så lindrigt undan Kim Jong-Uns självsvåldiga agerande.

  Att frågan skulle komma tillbaka likt en bumerang var det få som hade räknat med.

  LÄS OCKSÅ: Trumps politik står jordbrukare dyrtLÄS OCKSÅ: Tysk familj håller ekogödselråvara i ett järngreppLÄS OCKSÅ: Forskare testar flerårigt spannmål i Sverige

  Relaterade artiklar

  Till toppen