Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 december 2017

  Landsbygdsföretagare med skogen som utgångspunkt

  Landsbygdsföretagaren Helen Andersson i Halland har skogen som utgångspunkt i det mesta hon gör. En av verksamheterna är Singel i Sverige.

   70 procent av sin arbetstid lägger Helen Andersson på företaget Singel i Sverige. Dessutom sysslar hon med skogsbruk, stuguthyrning och kräftfiske. Tidigare drev hon företaget Torsåsens Fågelprodukter.
  70 procent av sin arbetstid lägger Helen Andersson på företaget Singel i Sverige. Dessutom sysslar hon med skogsbruk, stuguthyrning och kräftfiske. Tidigare drev hon företaget Torsåsens Fågelprodukter.

  Helen Andersson bor i skogen med 100 hektar i Grimmared utanför Varberg. Med utgångspunkt från skogen har hon skapat en palett av verksamheter. Förutom ganska traditionella verksamhetsgrenar för landsbygdsföretagare, som stuguthyrning och kräftfiske driver hon också sedan 17 år företaget Singel i Sverige.

  – Det finns så mycket ensamhet och jag tycker jag har en viktig uppgift, säger hon.

  En förutsättning för hennes företag är att det finns fiber för internet på gården. En bredbandsförening som bildades för drygt tio år sedan har gjort mycket för landsbygdsföretagarna i området. För det är just kombinationen av modern teknik och närheten till skogen och naturen som utgör den perfekta kombinationen, tycker hon.

  Landsbygden ger energi

  – När jag suttit tillräckligt länge vid datorn ger jag mig ut på en långpromenad. Det ger livsenergi. Jag har alltid verkat från landsbygden och det har gått bra.

  Själv är hon lyckligt gift med Morgan sedan 15 år, men företaget Singel i Sverige är något av en hjärtesak för henne. Det riktar sig till män och kvinnor i alla åldrar, från 30 till 80, och det handlar inte bara om att dejta på nätet. Fokus är på olika event under hela året runt om i hela landet. Här kommer den halländska gården också väl till pass ibland, när hon ordnar jaktsafari och kräftfester för singlar.

  – Under årens lopp har jag också märkt att det finns ett växande behov av att hitta nya vänner, inte bara en partner, säger Helen Andersson.

  Nyårsfest

  Under nyårshelgen ordnar hon en nyårsfest på Stora hotellet i Jönköping. Nyårsfester brukar hon ordna varje år och över 200 personer har bokat en plats. Det handlar inte bara om en fest just på nyårsafton, utan sträcker sig över hela helgen, med en blandning av föreläsningar, danskurs, nyårsbön i kyrkan och glöggvandring.

  – Det är Sveriges största nyårsträff för singlar. Vi känner att det behövs och får mycket fin respons. Men i år har vi brist på singelmän. Så singelmän i åldrarna 45 till 75 år har fortfarande chansen, säger hon.

  Helen Andersson

  Hon drev tidigare Torsåsen Fågelprodukter. Företaget var först i Sverige med att sälja fryst kyckling styckad i delar och Helen Andersson blev hela Sveriges kycklingmamma. Men 1995 kom det in virus på kläckeriet vilket gjorde att produktionen blev lidande och 1996 gick företaget i konkurs.

  Därefter drev hon under sex år en kycklingrestaurang i sin morfars gamla lada. Det var här hon startade singelträffarna med mat och dans, och det är denna verksamhet som nu har vuxit till det som i dag är Singel i Sverige.

  Singel i Sverige står för 70 procent av omsättningen i Helen Anderssons landsbygdsföretagande, och tar minst 70 procent av hennes tid.

  PREMIUM: Santhe Dahl om 40 år på VidaPREMIUM: Skogsmotionärernas favoritämne

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen