Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 december 2017

  Svårjagade gäss gäckar jägarna

  Den kraftiga ökningen av vilda gäss oroar Svenska Jägareförbundet. Intresset för gåsjakt är litet samtidigt som det är svårt att få avsättning för gåskött.

  – Många tror att vi ska drunkna i vildsvin eller kronhjortar i Sverige. Jag tror att vi fixar det utan problem. Men gässen kan jag ligga sömnlös över faktiskt, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet till ATL.

   Antalet vitkindade gäss i Sverige har gått från noll till närmare 450 000 på tio år, enligt Jägareförbundets och Lunds universitets beräkningar.
  Antalet vitkindade gäss i Sverige har gått från noll till närmare 450 000 på tio år, enligt Jägareförbundets och Lunds universitets beräkningar.

  PREMIUM: Så vill forskarna överlista gässenLÄS OCKSÅ: Antalet gäss ökar kraftigt

  Förbundet är med och räknar gäss tillsammans med Lunds universitet varje år.

  – Vi ser en våldsam ökning av flera gåsarter och större fåglar som tranor och svanar. Det är en stor utmaning för jägarna att hantera. För tio år sedan räknade vi till exempel knappt in några vitkindade gäss alls. Nu är det 400 000 till 450 000 stycken varje år.

  Varför skjuts inte fler gäss?

  – Problemet är att de uppträder i flockar i begränsade områden. Där de landar är de otroligt många och då vill det till att jägare jagar dem där. Alla jägare är inte intresserade av det. Där har vi det stora problemet. Gäss är också svårjagade djur eftersom de är läraktiga och dessutom rör sig flockvis.

  Vilket ansvar har Svenska Jägareförbundet för det svaga intresset för gåsjakt?

  – Vi har ett ansvar och ett uppdrag av regeringen att utbilda i gåsjakt. Vi behöver lära jägarkåren att jaga gäss på ett effektivt och samtidigt etiskt sätt. Det måste också finnas bättre avsättning för gåsköttet. Jag är själv passionerad gåsjägare men efter 80 gäss tar det emot att skjuta den 81:a. Det är viktigt att någon annan tar del av resursen.

   – Vi måste få fler jägare att börja skjuta gäss, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.
  – Vi måste få fler jägare att börja skjuta gäss, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

  Hur ska man som markägare agera om man har problem med vilda gäss?

  – Det bästa sättet, enligt oss, är att ha villiga gåsjägare som vill arrendera jakträtten på dina marker. Försök att låta dem jaga så mycket som det går. Man kan dela på jaktarrendet så att det gamla jaktlaget får vara kvar och jaga klövvilt medan andra krafter jagar gässen. Det är mitt bästa tips.

  Hur ser gåsjakten ut i andra EU-länder?

  – Det finns mardrömsexempel, som i Holland, där man gasar ihjäl gäss för att de har blivit ett så stort problem. Där har man misslyckats stort med viltförvaltningen. Gasning är absolut inte en lösning som vi vill ha i Sverige.

  ATL-TV: Inget socker till vildsvinen – tycker jägarnaLÄS MER: Skogsjätten bjuder på fällavgiftenLÄS OCKSÅ: Motståndare överklagar vargjakt

  Relaterade artiklar

  Till toppen