facebooktwittermail d

Slutreplik: ”Flytta tillbaka all produktion av Hushållsost till Sverige”

Bejaka den svenska ostkulturen och berättelserna kring den, skriver Martin Ragnar i en slutreplik.

Förpackningar med Arlas Hushållsost på butikshylla.
Tänk inte bara bulk, skriver Martin Ragnar. FOTO: PATRIK C ÖSTERBERG/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

I sin replik (på min debattartikel om att svenska ostar bör produceras i Sverige) är Från Sverige minutiöst noggrann med att inte med ett ord kritisera Arla Foods för företagets aktiva drag att flytta ostproduktion från Sverige till Danmark, trots att det är precis på tvärs med Från Sveriges agenda.

Arla Foods å sin sida vill inte svara självt på min debattartikel utan låter i stället en hårt arbetande Arlabonde skriva under repliken. Denne säger det i grunden motsägelsefulla att det i det stora hela är positivt att företaget flyttat ostproduktion från Sverige till Danmark.

Låt oss vara ärliga i stället.

Svaren är politiskt korrekta utifrån hur de ömsesidiga beroendena ser ut. Från Sverige ägs av bland annat LRF som i sin tur ser Arla Foods som en av sina medlemmar. Därför antar jag att Från Sverige inte vågar stå upp för de åsikter organisationen rimligen har när det väl blir skarpt läge.

Svenska mjölkbönder har på samma sätt alltid tvingats försvara strukturrationaliseringens konsekvenser. Allt har visst inte varit av ondo på den vägen. Men Arla har vuxit sig så stort att man tycker sig ha facit på vad som är rätt och fel i alla frågor som rör mejerinäring och mejeriprodukter och då väger den enskilde svenske Arlabondens åsikter lätt om de skulle råka gå emot företagsledningens.

Monopol leder till enfald och mejerisektorn är i det avseendet inget undantag. Arla har förvisso inte monopol, men har sedan 1970 strävat dit och nått långt på vägen.

Visst gör också Arla Foods bra saker, men allt företaget gör i alla frågor är helt enkelt inte bra och definitivt inte ur perspektivet svenska mervärden, självförsörjning i Sverige eller faktiskt ens bra ur ett strikt företagsekonomiskt perspektiv för Arla själv.

Tänk om alla parter kunde vara renhåriga och transparenta nog för att erkänna detta.

Jag förväntar mig att Från Sverige uppvaktar Arlas ledning och talar sitt hjärtas mening om svenska mervärden. Jag förväntar mig också att Arla inte bara tänker bulk kring all produktion i Sverige, utan faktiskt anammar och slår mynt av de mervärden som finns här.

Flytta tillbaka hela Hushållsostproduktionen till Sverige och fyll på med Åseda gräddost och Sture. Utveckla nya svensktillverkade Arla Unika-ostar i efterföljd av fenomenala Hallands Himmel!

Bejaka den svenska ostkulturen och berättelserna kring den. För Arla innebär detta inte att status quo är tillräckligt. Här krävs nytänk.

Martin Ragnar
grundare av Ostmanifest.se

”Arla bör producera svenska ostar i Sverige”

Replik: ”Goda möjligheter att välja svensk ost”

Replik: ”Vore bra med fler ursprungsmärkta ostar”