facebooktwittermail

Vegoburgare skapar bråk i Nya Zeeland

Nya Zeelands tillfälliga premiärminister Winston Peters är en av flera politiker som kritiserar landets flygbolag för att de tagit fram en ny vegetarisk hamburgare gjort på amerikanskt köttsubstitut. ”Missgynnar landets köttproduktion” menar kritikerna.

Hamburgaren på bilden är en arkivbild och inte den vegoburgare som flygbolaget serverar.
Hamburgaren på bilden är en arkivbild och inte den vegoburgare som flygbolaget serverar. FOTO: MOSTPHOTOS

Nya Zeelands flygbolag Air New Zealand lanserade en ny vegetarisk hamburgare som är helt gjort på amerikanskt köttsubstitut. Vegoburgaren ska främst serveras på prov under flygbolagets populäraste linje Los Angeles-Auckland. Men nu får vegoburgaren kritik från flera högt uppsatta politiker, det rapporterar CNN.

Landets premiärminister Jacinda Ardern är på mammaledighet och har inte kommenterat hamburgaren men hennes tillfälliga ersättare Winston Peters, partiledare för New Zealand First, är en av kritikerna. Peters menar att den vegetariska hamburgaren missgynnar landets köttproduktion och att flygbolaget borde satsa på att marknadsföra kött som är producerat från Nya Zeeland.

I ett uttalande ska Peters beskriva hamburgaren som ett slag i ansiktet för Nya Zeelands sex miljarder dollar stora köttindustri.

Andra partier instämmer

Fler partier har lyft kritik via media och sociala medier i Nya Zealand. National Partys Nathan Guy har twittrat att han är besviken över att flygbolaget marknadsför en hamburgare som är gjord på genmodifierade växtråvaror. "Vi producerar de mest utsökta biffarna och lammköttet på planeten – fria från GMO och hormoner", skriver han på Twitter. Guy la även till att landets flygbolag i stället borde hjälpa till att marknadsföra och sälja Nya Zeeland till världen och därför är det bättre med det närproducerade köttet.

Flygbolaget står på sig

Men Air New Zealand viker inte ner sig av kritiken utan skriver i ett uttalande att de inte tänker be om förlåtelse för att de erbjuder sina kunder nya innovativa produkter och att de kommer att fortsätta göra det även i framtiden. Dessutom skriver flygbolaget att de även säljer vanligt kött och lägger miljoner dollar varje år på närproducerat kött från Nya Zeeland.

LÄS OCKSÅ: Göteborgsvarvet: För oss var det aldrig en stor grej

LÄS OCKSÅ: Vegoätandet ökar