Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 maj 2018

  Göteborgsvarvet: För oss var det aldrig en stor grej

  Göteborgsvarvet har fått kritik från flera håll efter att ha uppmanat funktionärer att ta av sig sina funktionärströjor om de väljer att äta kött. Men Göteborgsvarvet står på sig och känner sig trygga med sin policy.

  FOTO: Tommy Alvén

  I helgen gick Göteborgsvarvet och loppet fick stor uppmärksamhet efter att deras instruktioner till funktionärer delats på nätet. I informationshäftet till funktionärerna stod det: ”All mat som serveras till funktionär är lakto-ovo-vegetarisk. Detta är en del av vår hållbarhetscertifiering. Om du väljer att äta kött, ta av dig din funktionärströja”. Den sista meningen fick många att rasa på sociala medier.

  ”Alla borde ha rätt att välja vad de vill äta. Att utesluta de som väljer hållbart producerat svenskt kött är inget annat än populistisk mobbing.” skrev Palle Borgström, Lantbrukarnas riksförbunds ordförande, i ett facebook-inlägg.

  Inte påverkats av kritiken

  Men Göteborgsvarvet har inte märkt av kritiken mot formuleringen nämnvärt.

  – Vi har gjort det bästa Göteborgsvarvet någonsin och det är massor som hört av sig om hur bra det var. Sen om man lyfter ut en mening ut ett 40-sidor långt dokument så kan man tolka den olika, säger Bo Edsberger, general för Göteborgsvarvet.

  Representerar Göteborgsvarvet

  Göteborgsvarvet jobbar efter hållbarhetscertifieringen ISO 2012 1 och det är genom den som de kommit fram till att funktionärer inte ska äta kött när de jobbar med loppet.

  – Det är samma certifiering som OS i London hade och vi känner oss trygga med den. Vi kan ju främst påverka mat och resor och förra året fick vi en anmärkning av företaget som utför certifieringen då funktionärer åt mat som vi inte serverat medan de hade på sig en funktionärströja. Man får äta precis vad man vill men man representerar oss och vårt varumärke om man har tröjan på sig, säger Bo Edsberger.

  LÄS OCKSÅ: Arrangör särbehandlar köttätande funktionärLÄS OCKSÅ: LRF: Vegetariskt Vasalopp – svek mot lokala bönderLÄS OCKSÅ: Vasalopps-VD bemötte bondekritik

  Relaterade artiklar

  Till toppen