facebooktwittermail d

Missväxt får ölpriset att stiga

Enligt Lantmännens skördeprognos väntas de sämsta resultaten på 25 år. Det påverkar även ölproduktionen, vilket kan leda till stigande ölpriser i butiker och på restauranger.

Årets svenska kornskörd har varit både mindre och sämre än väntat på grund av torkan. Det tvingar maltproducenterna att importera.
Årets svenska kornskörd har varit både mindre och sämre än väntat på grund av torkan. Det tvingar maltproducenterna att importera. FOTO: PER-OLOF STOLTZ

Som ATL tidigare har skrivit visar Lantmännens skördeprognos på de sämsta resultaten på 25 år.

Det påverkar också skörden av maltkorn. Eftersom den svenska kornskörden varit både mindre och sämre behöver maltproducenterna importera.

– Det blir mindre kärnor så bryggerierna måste använda mer malt för att få samma mängd öl, det kan också påverka hållbarheten på ölet, säger Dieter Nowack, inköpschef och ansvarig för kundförsörjning på Viking Malt till P4 Halland.

Prisstegring med 50 procent

På grund av bristen på maltkorn har priserna stigit på upp till 50 procent, vilket i sin tur gör det dyrare för bryggerierna att köpa in råvaran. Det kan enligt Dieter Nowak komma att leda till prishöjningar på öl även i butiker och på krogarna.

– Malten från svenskt korn kommer att ta slut men i det stora hela finns det på världsbasis tillräckligt med råvaror för att producera malt. Öl kommer det att finnas, säger Nowack.

LÄS MER: Skördeprognosen kan bli ännu sämre

LÄS MER: Maltkornet lider i hettan